LMP: A kormány azonnal derítse ki a paksi beruházás kivitelezőjénél, hogy milyen radioaktív felhő kering Európa felett

0

Bár a paksi bővítéssel is megbízott Roszatom mindent tagad és folyamatosan hazudozik, de vélhetően az orosz cég egy telephelyéről került a levegőbe az a radióaktív felhő, amire az osztrák hatóságok hívták fel először a figyelmet – mondta el közleményben Ungár Péter az LMP elnökségi tagja.

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy használja ki remek kapcsolatait és kérjen azonnali tájékoztatását az orosz féltől a szennyezést eredetéről, és arról tájékoztassa részletesen a magyar lakosságot is.
Az osztrák hatóságok után már az orosz meteorológiai szolgálat is elismerte, hogy néhány hete a megengedett határértéket ezerszeresen meghaladó radióaktív felhőt regisztráltak az Urál felett. A környéken használt fűtőelemeket tároló létesítménnyel rendelkező Roszasztom azt állítja, hogy semmit nem tud a szennyezésről, de ez nehezen hihető.
Az LMP szerint az eset újfent bizonyítja, hogy hiába próbálja ezt letagadni a kormány, az atomenergia igenis nagyon veszélyes. Az LMP felszólítja a kormányt, hogy ne falazzon az orosz félnek, ne vegyen részt az eset eltusolásában, hanem kérjen mielőbb részletes tájékoztatást a szennyezés forrásáról. Elvárjuk továbbá, hogy amennyiben bebizonyosodik, hogy az orosz cég bármilyen a szennyezéssel kapcsolatos adatot vagy információt visszatartott, akkor azonnal mondja fel a paksi bővítésre vonatkozó megállapodásokat.

 

(MTI)