LMP: A külgazdaságot is feláldozza a kormány az intézményesített korrupció oltárán !

0

Szijjártó Péter miniszter mai bizottsági meghallgatásán kiderült: a kormány a kis- és középvállalkozások helyett elsősorban a multikat támogatja, a 100 százalékban Made in China Belgrád-Budapest vasútvonallal pedig folytatja, amit Paks2-vel elkezdett: a magyar családok teljes eladósítását.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert hallgatta meg az Országgyűlés Gazdasági bizottsága. Az ülésen részt vett az LMP országgyűlési képviselője is. Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese felszólalásában a kormány kis-és középvállalkozások ellenes tevékenységét, a déli és keleti nyitás csődjét, a Magyar Nemzeti Kereskedőház botrányait, valamint az Eximbank korrupciógyanús kötött segélyhiteleinek kérdését is felvetette.
Az LMP országgyűlési képviselője hozzászólását a kormány kis-és középvállalkozások ellenes tevékenységének hangsúlyozásával kezdte: a társasági adó csökkentése, a multitámogató adókörnyezet létrehozása olyan elemek, amelyekkel a kis- és középvállalkozások nem tudnak megjelenni a külgazdasági piacon. A külügyminiszter a kereskedőházak bezárására vonatkozó kérdésekre érdemben nem tudott választ adni: ez is bizonyítja, hogy a kormány déli nyitása csődöt mondott. Az Eximbank milliárdos segélyhiteleivel kapcsolatban pedig elismerte: a kormányt nem érdekli, hogy Mészáros Lőrinchez, Garancsi Istvánhoz vagy Habony Árpádhoz köthető cégek kapnak milliárdos megbízásokat a magyar közbeszerzési szabályok kikerülésével.
A Belgrád-Budapest vasútvonal tekintetében az LMP frakcióvezető-helyettese hangsúlyozta, hogy a projekt várhatóan soha nem fog megtérülni, így pedig fenntarthatósága is kérdéses. A projekt az előzetes egyeztetések alapján ráadásul 100 % Made in China lesz. A gigahitel, amely Paks 2 után az évszázad második legrosszabb üzlete, egy valamire megfelelő: újfent eladósítja a magyar családokat.
Az LMP országgyűlési képviselője további kérdéseit írásban fogja feltenni a miniszternek, mert a párt álláspontja szerint nem engedhetjük, hogy a kormány a külgazdaságot is feláldozza az intézményesített korrupció oltárán.

 

(MTI)