Lukasenka a legnagyobb független belarusz híroldal utódját is betiltotta!

TUT.by– egészen a közelmúltig Fehéroroszország legnagyobb független hírportálja és Zerkalo.io külföldi változatát, most szélsőségesnek minősítették és betiltották – közölte a minszki belügyminisztérium pénteken, tette közzé a belarusz Belsat hírportál.

A Zerkalo.io a tut.by nevű oldal utódja volt, amit a kormány tavasszal tiltott be.

A belügyminisztérium közlése szerint a hírportál működtetőinek börtönbüntetéssel kell számolniuk, ha az oldalon megjelent tartalmakat megosztják a közösségi médiában. Az ilyen tartalmak megosztását már korábban is pénzbüntetéssel vagy őrizetbe vétellel sújtották a hatóságok.

A Zerkalo.io, aminek szerkesztőségét külföldről üzemeltetik, közölte, hogy fellebbezést nyújt be a bírósági határozat ellen.

A tut.by oldalát a fehérorosz hatóságok számos razziát követően kezdték blokkolni májusban, és őrizetbe vették a médium számos munkatársát.

A tut.by az ország fő független médiuma volt, amely a rendszerellenes tüntetésekről és az azt követő megtorlásokról széleskörűen tudósított szövegben és képekben. A portál azt állította, hogy naponta akár 20 millió egyéni látogatója is lehetett. Miután tavaly év végén törölték a jegyzett tömegtájékoztatási eszközök listájáról, internetes forrásként működött tovább, így általa is tájékozódhatott tovább a közönség a fehéroroszországi eseményekről.

 

 

 

(MTI)