Lukasenka az összes ellenzéki vezetőt és politikust lecsukatotta több mint 10 évre

Az Aljakszandr Lukasenka tekintélyuralmi rendszere ellen tiltakozó ellenzéki mozgalom két vezéralakját is börtönre ítélték, Marija Kalesznyikava tizenegy év, Makszim Znak tíz év börtönt kapott.

Mindkettőjüket a hatalom megszerzése érdekében szervezett összeesküvéssel, az állambiztonságot veszélyeztető akciókra való felhívással és szélsőséges szervezet létrehozásával vádolták.

Az ellenük felhozott vádakat mindketten tagadták, a tárgyalást „színlelés”-nek nevezték, ügyvédeik fellebbeznek az ítélet ellen.

A múlt hónapban kezdődött bírósági tárgyalásról nemzetbiztonsági okokra hivatkozva kizárták a nyilvánosságot. Az ügy körülményeit, a nyomozók és a tanúk nevét sem hozták nyilvánosságra.

Kalesznyikava egyike annak a három, korábban nem politizáló nőnek, akik összefogtak a tavalyi választási kampányban Lukasenka ellen, miután Viktar Babarikát, a legesélyesebb ellenzéki jelöltet kizárták a választáson indulni szándékozók sorából. Az ő kampánycsapatában dolgozott Kalesznyikava és Znak is. Babarikát még a választások előtt korrupció gyanújával őrizetbe vették, és idén júliusban tizennégy évi börtönre ítélték.

A 2020 augusztusában tartott fehérorosz választás után, amit a hivatalos, de senki által el nem hitt eredmények szerint Aljakszandr Lukasenka elnök 80 százalékos többséggel nyert meg, a fehéroroszok hónapokon át tiltakoztak. Több tízezer tüntetőt vettek őrizetbe, sokukat brutálisan megverték, független újságírókat és aktivistákat tartóztattak le, akiket azóta is elzárva tartanak. A becslések szerint 650 politikai foglyot tartanak fogva.

(BBC/MTI)