Lukasenka barátjának szólította Orbánt a Putyinnal való egyeztetés alatt

Aljakszandr Lukasenka hétfőn Szocsiba utazott, hogy segítséget kérjen Vlagyimir Putyintól, mert az elcsalt belorusz választást követő ötödik héten is nagy tömegek tüntetnek ellene.

Az orosz elnök nem is volt rest segíteni: 1,5 milliárd dolláros – több mint 400 milliárd forintos – kölcsönt ajánlott Lukasenkának a gazdasági válság rövidtávú kezelésére.

„Néhány közelmúltbeli esemény megmutatta, hogy közelebb kellene maradnunk idősebb testvérünkhöz, és minden területen együtt kellene működnünk, köztük a gazdaságban is” – idézte a belorusz állami hírügynökség Lukasenkát, amit a 444 szemlézett.

Lukasenka adatokat idézett azzal kapcsolatban, hogy milyen szoros a gazdasági kapcsolat Belarusz és Oroszország között, és erről eszébe jutott a magyar miniszterelnök:

Egyszer megkérdeztem Orbán Viktor barátomat, hogy zajlik az együttműködés más országokkal, főleg az EU-ban. Azt hiszem, annyit mondott, Magyarország kereskedelmének 90 százaléka Németországgal zajlik

– emlékezett vissza Lukasenka.

Putyin korábban azt is ígérte, hogy akár katonai támogatást is nyújt nyugati szomszédjának, aki nem kebelbarátja, de geopolitikai szempontból fontos az orosz elnöknek Belarusz stabilitása.