Lukasenka: Kirobbantom én a harmadik világháborút ha kell!

Az Egyesült Államok újra élesíti felfüggesztett szankcióit Belarusz ellen a Ryanair-gép eltérítése és Roman Protaszevics ellenzéki újságíró elfogás miatt, valamint további büntetőintézkedéseket vezet be magas rangú belarusz tisztségviselők ellen, amit a Fehér Ház szóvivője, Jen Psaki jelentett be pénteken – tájékoztat az MTI.

Nem ez az első eset, hogy az Egyesült Államok szankciókkal sújtja Belaruszt, hiszen 2006-ban George Bush vezetése alatt

AZ AMERIKAI KORMÁNY BÜNTETŐINTÉZKEDÉSSEKKEL ÉLT KILENC BELARUSZ ÁLLAMI CÉG ELLEN AZ AKKORI BELARUSZ ELNÖKVÁLASZTÁS VITATOTT EREDMÉNYE MIATT. EZEK ÉRTELMÉBEN AZ AMERIKAI CÉGEK NEM ÜZLETELHETNEK A KILENC VÁLLALATTAL.

Később, 2015-ben ezeket az intézkedéseket felfüggesztette az amerikai kormány, mert Minszk tett néhány pozitív lépést a demokrácia felé.

Azonban Joe Biden elnök kormánya már nem hosszabbította meg a szankciók felfüggesztését, és az Európai Unióval egyeztetve szankciókat fog most bevezetni a Lukasenko-rezsim több tagja ellen. Ezzel együtt ismét azt javasolja állampolgárainak, hogy ne utazzanak Belaruszba.

Maga Alekszandr Lukasenko belarusz elnök – derül ki az AP hírügynökség cikkéből – a héten élesen kikelt a nyugati országok szankciófenyegetései ellen, azt állítva, ezek mögött a fenyegetések mögött az áll, hogy nem sikerült felkelést kirobbantaniuk az ő országában. Belarusz – fűzte hozzá – Európa középpontja, és ha ott valami fellángol, akkor akár a harmadik világháború is kitörhet.