Lukasenka utasításba adta, hogy adjanak áramot a csernobili atomerőműnek!

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök bejelentette, hogy utasította az országa szakembereit, gondoskodjanak a csernobili atomerőmű villamosenergia-ellátásáról – írja az Ukrajinszka Pravda a BelTA fehérorosz állami hírügynökségre hivatkozva.

Lukasenka azt mondta, szerda este telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki tájékoztatta őt a csernobili atomerőmű körül kialakult helyzetről. Ezután a Lukasenka utasítást adott az energiaügyi miniszternek arra, hogy „haladéktalanul biztosítson ott áramot”, mármint a csernobili atomerőműben.

„Nekünk szovjet időkből származó villanyvezetékünk van, amit haladéktalanul helyre kell állítani. Az ideiglenes megoldás szerint az áramot a csernobili erőmű egyik alállomására kell eljuttatni, hogy a nukleáris létesítmény a szokásos üzemmódban biztonságban legyen. Minden lehetőséget mérlegelni kell”

 

– mondta.

A BelTA emlékeztetett arra, hogy Lukasenka Oroszországban tesz munkalátogatást, ahol a tervek szerint pénteken Moszkvában Putyinnal is tárgyal.

Közben az Enerhoatom ukrán állami atomipari vállalat közölte, hogy az orosz csapatok aláaknázták a zaporizzsjai atomerőmű közelében lévő víztározó partját. Olekszandr Vilkul, a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megye katonai adminisztrációjának vezetője közölte, hogy ma két rakétatalálat érte a megyében lévő lozuvatkai repülőteret, de senki sem sérült meg.

A 10. számú ukrán hegyi rohamdandár a Facebookon közölte, hogy lelőttek egy Szu-25-ös orosz harci repülőgépet. A szűkszavú közleményből nem derült ki, hogy hol lőtték le a gépet.

Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója azt írta a Facebookon, hogy az ukrán erők megsemmisítették az orosz erők egyik, Osza típusú légvédelmi rakétarendszerét. A roncsról a tisztségviselő fotókat is közzétett.

Az országos rendőrség közölte, hogy a kelet-ukrajnai Harkiv közelében fekvő Izjum városát légitámadás érte, miközben menekítették ki az ott lakókat. A támadásban senki sem sérült meg.

A rendőrség a korábbi közleményét pontosítva közölte, hogy eddig 40 autóbusznyi embert tudtak kivinni a településről. (MTI)