Lula da Silva nyerte a brazil elnökválasztás első fordulóját, de Bolsonaro a vártnál jobban szerepelt, de vesztett

A baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő nyerte váratlanul szoros eredménnyel az elnökválasztás vasárnapi első fordulóját Brazíliában.

Ellenfele az október 30-i második fordulóban a hivatalban lévő elnök, Jair Bolsonaro lesz.

Több mint 99,5 százalékos feldolgozottságánál a baloldali politikus a szavazatok 48,3 százalékát szerezte meg. Bolsonaro jelentősen felülmúlta a közvélemény-kutatók előrejelzéseit, 43,3 százalékot kapott.

Lula, aki 2003-tól 2010-ig volt elnök, a São Paulo belvárosában lévő szállodában azt mondta, a harc a végső győzelemig folytatódik.

„Meg fogjuk nyerni ezeket a választásokat. Ez számunkra egyszerűen csak plusz idő”

– mondta Lula, akit a 2018-as választásokról később hatályon kívül helyezett korrupciós vádak miatt kizártak.

A választás előestéjén Lula abban bízott, hogy már az első fordulóban megszerzi a szükséges többséget. „Remélem, hogy ez a választás holnap eldől, de ha mégsem, akkor úgy kell viselkednünk, mint egy futballcsapatnak, amikor egy mérkőzés hosszabbításba torkollik. Pihenünk 15 percet, aztán visszamegyünk a pályára, hogy megszerezzük azokat a gólokat, amiket a rendes játékidőben nem sikerült” – mondta újságíróknak.

A választási eredmény nagy csalódás volt a progresszív brazilok számára, akik nagyobb arányú győzelemben bíztak. Szerintük Bolsonaro többször támadta az ország demokratikus intézményeit és megrongálta Brazília nemzetközi hírnevét. Azzal is vádolják, hogy katasztrofálisan rosszul kezelte a közel 700 ezer brazil halálát okozó koronavírus-járványt.

Bolsonaro vasárnap este beszédében megígérte, hogy több időt fordít arra, hogy meggyőzze a társadalom legszegényebb rétegeit arról, hogy egy jobboldali kormánnyal jobban járnak, mint egy baloldalival.

„Megértem, hogy sokan vágynak a változásra, de egyes változások nagyon rossz irányba vihetik a dolgokat. Megpróbáltuk megmutatni ezt a másik oldalt a kampányban, de úgy tűnik, hogy ez a társadalom legfontosabb rétegei számára nem volt befogadható”

– mondta Bolsonaro vasárnap.

Ismét kijelentette, hogy Brazíliának nem szabad szomszédos országokat, például Chilét és Kolumbiát követnie, amik nemrégiben baloldali vezetőket választottak. A lehetséges választási csalással kapcsolatos kérdésekre nem válaszolt, pedig korábban bírálta az elektronikus szavazógépeket működtető testületeket. Szerinte ezek gyengék a csalással szemben. Felvetette azt is, hogy a hadsereg végezzen párhuzamosan szavazatszámlálást, de ezt a katonaság elutasította.

Bolsonaro utalt arra, hogy vereség esetén sem fog távozni hivatalából. Ez sokakban aggodalmakat keltett, attól féltek, hogy Lula győzelme esetén Trump-szerű lázadás tör ki támogatói körében.

Thiago Amparo, a Folha de São Paulo napilap rovatvezetője szerint a jobboldal előrejelzéseknél erősebb szereplése azt mutatja, hogy Bolsonaro és a bolsonarizmus „él és virul.”

„A baloldalon az volt az érzés, hogy Lula már az első fordulóban megnyerheti a választást. Az eredmények azt mutatják, hogy vágyálom volt azt képzelni, hogy a választás arra szolgál, hogy Bolsonarót megbüntessék a világjárvány idején folytatott katasztrofális politikájáért.”

„Kimerültnek érzem magam”

– mondta Amparo.

„De az eredmények azt mutatják, hogy most nincs időnk pihenni. Ideje kimenni az utcára, különben nagyon sötét jövő vár ránk.”

„Úgy gondolom, hogy Bolsonarónak van lendülete”

– mondta Thomas Traumann, egy Rio de Janeiró-i politikai megfigyelő, bár szerinte még mindig Lula az esélyes.

„Ez egy nagyon kiábrándító este a baloldal számára.”

Lula és szövetségesei elszántnak tűntek, ahogy a jobboldal sikerei és a második forduló szükségessége világossá vált.

„Úgy gondolom, hogy ez egy esély, amit a brazil nép ad nekem”

– mondta Lula.

„A kampány holnap kezdődik.”

A vasárnapi voksoláson továbbá megválasztották a brazil kongresszus alsóházának 513 képviselőjét, és a 81 fős szenátus tagjainak harmadát, emellett a tagállami kormányzókat és helyi törvényhozási testületek tagjait.

(MTI, The Guardian)