Ma délelőtt folytatódott a Fővárosi Törvényszéken a Teréz körúti robbantó, P. László pere!

0

A tárgyalás a múlt héten kezdődött, P. ekkor teljesen váratlanul visszavonta minden korábbi beismerő vallomását, pedig tavaly hosszan beszélt arról, hogyan készítette a szegecsekkel felszerelt bombát, és miért robbantotta fel a körúton. Azt mondta, szülei megfigyelik, és ennek akar véget vetni rendőrök felrobbantásával, és a fegyvereik elvételével. A mai tárgyalásra beidézték a robbanástól megsérült két rendőrjárőr párost és egy járókelőt. A két rendőr részletesen beszámóltak arról milyen érzés egy bombától megsérülni.

„Olyan volt a robbanás, mintha valaki a nyakamba dugott volna egy petárdát, viccből”

– mondta V. László, az egyik sérült rendőr. V. szerint az aznapi szolgálat teljesen rutinszerűen indult, a társával ad hoc kerültek össze, és a Blaha Lujza tértől indultak a Nyugati pályaudvar irányába. A társa, A. Szabina ehhez később hozzátette, hogy lényegében túlóráztak a nagy leterheltség miatt, hiszen aznap reggel adták le a szolgálatot, és este már újra mentek. V. elmondta még, hogy az aznapi járőrözés nyugodt volt, még arra is volt idejük, hogy bedobjanak egy pizzát és bemenjenek gyümölcsléért egy körúti boltba. V-nek semmi különös nem tűnt fel, csak egy punk férfi, aki furán nézett a rendőr kolléganőjére, „mintha nem látott még volna csinos rendőrnőt”, de ő szúrósan visszanézett rá, és továbbmentek. Két gyanús viselkedő férfit ugyan igazoltattak már a Nyugatitól visszafelé sétálva, de ez sem volt szokatlan. Az első furcsa dolog az volt amikor észrevették, hogy a hajléktalan aki a Teréz körút 2-es szám elött ott szokott lenni, aznap este nem volt ott. Ehhez a hajléktalanhoz fűződik egy másik szerencsétlen körülmény is: nem tűnt fel nekik, hogy az egyik kirakatban ott egy magára hagyott nagy táska. Nem volt gyanús, mindig ott szokott lenni egy táska a hajléktalan ember miatt. Ahogy elhaladtak mellette, a táska azonnal felrobbant.

„Volt egy pár másodpercnyi zavarodott állapotom, eszméletemnél voltam, de össze kellett raknom, hogy szolgálatban vagyok, és rendőr vagyok”

– mondta el V. Először azt hitte, hogy egy petárdát dobtak az arcába, aznap volt ugyanis a Fradi-Újpest meccs, és egy szurkolóra gyanakodott, mert incidens is volt aznap este a meccs után. Amikor azonban meglátta a Teréz körúti épületről lehullott törmeléket, és a hatalmas füstöt akkor rájött, hogy ez sokkal pusztítóbb volt, mint egy petárda. Közben keresni kezdte a társát, aki a robbanás következtében elájult, földre esett és erősen vérzett a feje. Megpróbálta lefogni a sebét pár zsebkendővel, közben rádión segítséget kért. Ekkor már több civíl járókelő is odarohant hozzájuk segíteni. Az utcai térfigyelő kamerák felvételei alapján P. László a robbanás után közelebb lépett a sérült rendőrökhöz, hiszen alig öt méterre állt tőlük, egy fedezékben. A Tanácsvezető bíró többször is rákérdezett V-nél, hogy feltűnt-e neki P., illetve felismeri-e, ő azonban azt mondta, hogy nem. Ez ugyanis akkor történhetett, amikor még azt sem tudta, ki ő és hol van.

V. László amúgy is súlyos sérüléseket szerzett a robbanásban:

  • A koponyája hátsó részébe belefúródott egy szeg.
  • Két dobhártyája beszakadt.
  • Mellüregébe repeszdarab hatolt, ami ráadásul máig ott van, és már ott is marad.
  • A hallása azóta sem jött teljesen rendbe.

Miközben V. ezeket sorolta, a tárgyaláson egyébként alig beszélő P. mögötte a padon ülve izgett-mozgott, a kabátját birizgálta. Később, amikor a rendőrt arról faggatta a bíró, találkozott-e korábbi életében bármikor is a vádlottal, P. csak mosolygott. A rendőr amúgy sosem látta korábban, először a robbanás utáni videófelvételeken szembesült vele.

A másik rendőrjárőr, A. Szabina semmi érdemleges információt nem tudott mondani a robbanásról, ő ugyanis rögtön a robbanás után eszméletét veszítette, az utolsó halvány emléke az volt, hogy azt mondta a társának, mivel hideg volt az éjszaka, jó lenne bemenni pár percet melegedni egy szoláriumba.

„A kórházban ébredtem fel, csövek lógtak ki belőlem, mélyaltatásban voltam, azonnal vissza is aludtam”

– mondta A. A Tanácsvezető bíró V. Lászlótól és A. Szabinától azt is megkérdezte, akarnak-e a vádlott, P. László szemébe nézni. Mindketten azt mondták, hogy ezt már megtették az első tárgyalási napon. A. Szabina ehhez hozzátette, úgy gondolja, P. a felelős a robbantásért, mert hisz az alapos rendőri nyomozásban, amely őt hozta ki gyanúsítottként. V. László pedig azt mondta, semmit sem akar mondani neki.

“V. László azóta már visszatérhetett a rendőri állományba járőrözni, A. Szabina viszont nem. A Súlyos koponyasérülése ezt egyelőre nem teszi lehetővé, és nem is tudja, mikor mehet ki újra az utcára járőrözni, pedig azt mondta, szeretett járőr lenni.”

Most irodai munkát végez egy kerületi kapitányságon, és azt mondta, annak is örül, hogy egyáltalán rendőr maradhatott. A robbantás után egy szeg fúródott az agyába, a bal lába pedig több helyen eltört. A harmadik sérült egy civíl járókelő volt, aki épp munkából tartott hazafelé, és dohányboltot keresett. Neki csupán egy szeg fúródott a lábába, de azt vallotta, hogy nagyon megijedt, amikor hallotta a petárdaszerű robbanást, és látta a szaladó embereket, ezért ő is elszaladt. Hazament. Orvos csak később látta, az, meg hogy ezt egy szeg okozta, csak napok múlva derült ki. A tárgyalás hétfőn is nagy érdeklődés mellett zajlott, a több tucat sajtón kívül megjelent újra P. László apja és mások is. P.-t kirendelt ügyvéd védi, miután a férfi két korábbi ügyvédjét is elbocsájtotta, miután azt mondta róluk, a szüleinek kémkednek. A kirendelt ügyvéd a tárgyaláson azt mondta, hogy két nő a szünetben odalépett hozzá, és megfenyegették, hogy mivel nem jól végzi a munkáját, ezért fel fogják jelenteni. P. továbbra sem vallott, és kérdései sem voltak a tanúkhoz, pedig a bíró többször is hozzáfordult. Egyszer azért, mert feltűnően nevetgélt, mosolygott, és a bíró megkérdezte, miért. Azt felelte, azért, mert viccesnek találta a kivetőt, ahol a róla készült rabosítási képeket mutatták.

Később pedig ő maga kérdezte a bírótól, mikor lesz már vége? „Minek, a tárgyalásnak vagy az eljárásnak?” – kérdezett vissza meglepetten a bíró. „Mindkettőnek” – mondta P.

„A mai tárgyalásnak másfél óra múlva, az ügyet nem tudom megmondani. De közlöm, hogy minden bizonyítékot megvizsgál a bíróság. Akkor lesz vége, ha az ön felmentéséről vagy elítéléséről érdemben tudunk dönteni” – mondta a Tanácsvezető bíró. A tárgyalásoknak amúgy egyhamar biztosan nem lesz vége, a bíróság öt tanút hallgat meg még a héten, és aztán még 55 tanú vallomásának a felolvasása is hátravan. P. ügyvédje pedig indítványozta, hogy rendeljenek ki toxikológus szakértőt, és állapítsák meg, volt-e valamilyen gyógyszeres befolyásoltság alatt a vádlott. Az ügyész szerint azonban ennek másfél évvel a robbantás elkövetése után nem sok értelme lenne.

 

(OLKT/444.hu)