Ma dönt a kormány a decemberi, karácsonyi korlátozásokról – Mi várható?

Az Operatív Törzs hétfő reggeli ülésén döntenek arról, hogy milyen járványügyi szabályok legyenek érvényesek a következő időszakban. Európa országai eltérő utakat választottak, de vajon mit tehet Magyarország? Várható-e érdemi lazítás a karácsonyra készülve, együtt ünnepelhet-e a család, és mi lesz szilveszterkor? És ha lazít a kabinet, akkor elmenjünk-e közösen ünnepelni?

 A járványügyi adatok alapján vajon mi a helyzet Magyarországon? Felfutóban vagy lassulóban van a járvány? Érdemes-e enyhíteni érdemben vagy inkább tovább kellene szigorítani?

 

 

Gulyás Gergely arról beszélt a napokban, a szakértői becslések december eleje és január vége közé teszik a járvány második hullámának tetőzését – mivel most december eleje van, ez elég sokat elárul arról, hogy a kormány mennyire látja tisztán a járványhelyzetet. Ehhez még érdemes hozzátenni azt is, hogy a jelenlegi korlátozások egy hónapja élnek, ha ezek hatékonyak lennének, akkor cseh, osztrák, belga mintára már a járványgörbe meredek esését kellene látnunk. Mi viszont csak homályt látunk, ami mögött további enyhe emelkedés és enyhe csökkenés is lehet. Kérdés, hogy változatlan (vagy akár enyhülő) szabályok mellett miért javulna érdemben a helyzet?

Orbán Viktor miniszterelnök szakértőkkel egyeztet a hétvégén a kérdésről. Vasárnap egy megbeszélés készíti elő a hétfő reggel 6 órakor kezdődő operatív törzs-ülést, ahol döntés születhet a december 11. utáni szabályokról és a karácsonyi időszakról. “Annyit elárulhatok, hogy a tudósaink egyelőre elleneznek bármilyen komolyabb lazítást” – emelte ki Orbán Viktor pénteken.

Összességében Magyarországon továbbra is igen dinamikusan terjed a járvány: ha talán már nincs is felszálló ágban a járványgörbe, egyelőre az biztos, hogy erős leszálló ágról még nem beszélhetünk. Egy dolgot pedig tudunk biztosan: naponta 4000-6000 új esetet diagnosztizálnak, ami 5-10-szeres (nagyon óvatos) aluldetektálási becslés mellett 20-60 ezer napi új esetet jelent. (Jegyezzük meg, hogy sokan 20-szoros aluldetektálással számolnak.) Amikor pedig tízezrek fertőződnek meg naponta egy 10 milliós országban, akkor az érintkezések számának emelkedése újra emelkedő pályára küldheti a napi új esetek számát.

A karácsonyi időszak amúgy is különleges időszak a társadalmi érintkezések szempontjából. Kevesebb munkába járás, iskolai szünet az egyik oldalon, vásárló tömeg és távoli rokonlátogatások a másik oldalon. Jellemző, hogy utóbbitól az olaszok például annyira tartanak, hogy egyenesen korlátozni kívánják az összejöveteleket, tartományi, városi szintű kijárási tilalommal az ünnepi időszakra.

Ha a magyar kormány mégis lát lehetőséget a nagy karácsonyi összejövetelekre, akkor elsősorban az esti kijárási tilalom (ideiglenes) feloldása, illetve a lakáson belüli összejövetelek megemelt létszámkorlátja jöhet szóba. Amit persze meglehet, hogy óvatosságból vagy kényszerűségből januárban még nagyobb szigor követ majd.

 MTI/ portfolio.hu