Ma éjjel várható eredmény, hogy ki lesz Orbán Viktor kihívója

“Hát akkor lassan itt a vége. A sátrak bezártak és az a 2000 ember is leszavazott online, aki este 8 óra után még sorban állt. (…) A lényeg az, hogy lezárult egy fejezet az előválasztáson, és az aHang közösségének életében is. Véget ért az első országos előválasztás szavazási szakasza, holnap már ‘csak’ meg kell számolni párszázezer szavazatot”

 

– írta éjjel a voksolást lebonyolító Előválasztás – Élni hívlak Facebook-oldala.

 

Az első fordulóhoz hasonlóan ezúttal is kiderült, hogy külföldről és belföldről is nehézzé vélt az online szavazás. A Telex információja szerint az online szavazók levelet kaptak a szervezőktől, amelyben az írták, hogy

az előválasztás szavazó rendszerét súlyos külföldi támadás érte, ezért jelenleg a szavazórendszer külföldről sajnos nem elérhető.

Informatikusaink dolgoznak a támadás kivédésén, de sajnos nincs garancia arra, hogy a külföldről történő elérhetőség helyreáll-e a szavazás lezárásáig, ma 20:00 (CET) óráig.” Este hét óra után az online szavazás belföldről is nehézkessé vált. A lap információi szerint az utcai sátrak előtt este még 2000 ember állt sorban, és 150 operátor dolgozott, de este tízig mindenki le tudta adni a szavazatát.

A szervezők erről azt írták: “Egész nap súlyos támadások sorozata érte a rendszerünket, amiket csak nagyon nehezen sikerült kivédeni, de a folyamatos működést tudtuk biztosítani (különböző taktikákkal és kompromisszumokkal). Az utolsó órában pedig több tízezer ember akart egyszerre szavazni, miközben támadások alatt is álltunk.”

Nehéz küzdelem volt

Szeptember 18-án, az első forduló kezdetén már pár óra után összeomlott az előválasztás informatikai rendszere, a szavazás két nap után indulhatott csak újra. Akkor összesen 633 813-an szavaztak az egyéni választókerületekben induló jelöltekre és az akkor még 5 miniszterelnökjelöltre.

Emlékezetes, hogy az első fordulót Dobrev Klára, a DK jelöltje nyerte (34,84%), a második helyre Karácsony Gergely (27,30%), a harmadikra a független Márki-Zay Péter (20,40%) futott be. Hosszas egyezkedés után végül a főpolgármester lépett vissza a meglepetésre harmadik helyet szerzett jelölt javára, ezután pedig éles, sokszor személyeskedésektől sem mentes viták kezdődtek a balközép és a jobbközép miniszterelnök-jelölt között.

Az egyes pártok sem mindig könnyen döntötték el, ki mögé sorakozzanak fel. A Momentum kezdettől Márki-Zayt támogatta, az MSZP három napig semleges volt, majd szintén a hódmezővásárhelyi polgármester mellett döntött, a Jobbik semleges, de lényegében inkább Dobrev-párti álláspontot foglalt el. Semleges maradt az LMP is, mondván, nem maradt talpon zöld jelölt, a másik ökopárt, a Párbeszéd némely vezetője Dobrev mellé állt, pártként azonban végül óvatosan Márki-Zayt támogatták.