Ma négy vonat nem indult el mert egyszerűen nincs mozdonyvezetője lassan a MÁV-nak

0

Több száz utas csak fél órás késéssel tudott elérni úti céljához amiatt, mert szerdán egyetlen nap alatt négy elővárosi vonatot sem tudott elindítani a MÁV, a Közlekedő Tömeg Egyesület (KTE) szerint azért, mert nem volt rájuk mozdonyvezető – írta a hvg.hu.

Ez a négy vonat nem indult el:

3046 sz. G80-as gyorsított személyvonat, 19:05 Budapest-Keleti – 19:35 Pécel
3238 sz. S80-as személyvonat, 21:05 Budapest-Keleti – 21:35 Pécel
3021 sz. G80-as gyorsított személyvonat, 20:23 Pécel – 20:55 Budapest-Keleti
3041 sz. S80-as személyvonat, 22:23 Pécel – 22:55 Budapest-Keleti

Az egyesület szerint a szerdai nem elszigetelt eset, rendszeresek a személyzethiány miatti járatkimaradások. Mint emlékeztettek, a MÁV szóvivője nemrég azt közölte, hogy augusztusban 30 olyan vonat volt, amely személyzethiány miatt nem tudott elindulni.

A Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke szerint aggasztó a létszámhiány. Barsi Balázs, elnök, elmondta, hogy mintegy 500 fő mozdonyvezető hiányzik a MÁV kötelékéből, amik a jelen esetben nem elfogadhatóak, éppen azért a dolgozók így is a normálon kívüli óraszámot dolgozzák ki hónapról-hónapra. Ez tarthatatlan állapot minden dolgozójuknak.

Ahogy megírtuk, nemcsak mozdonyvezetőkből, hanem jegyvizsgálókból és pénztárosokból is jelentős hiány van. Fónagy János miniszterhelyettes szeptember eleji, írásbeli válaszából az derül ki, hogy ezer embert bármikor fel tudna venni a MÁV – a létszámhiány 2,5 százalékos a társaságnál. A Vasutasok Szakszervezete szerint ennél is rosszabb a helyzet: ők úgy látják, hogy a MÁV Zrt.-nél 658, a MÁV-csoportnál pedig összesen csaknem 1500 dolgozó hiányzik.

Ez az oka többek között annak, hogy a Nyugati pályaudvar pénztárai minden nap kilenc órával rövidebb ideig tartanak nyitva, mint korábban, a Keleti pályaudvar 9. vágány melletti pénztárablakai pedig július 16-a óta zárva tartanak.

A KTE ugyanakkor megjegyezte, hogy a MÁV vezetői a probléma lézetését is tagadják, a kommunikációs igazgatóság szeptember 11-én közleményében azt állította, hogy a társaságnál “nem beszélhetünk munkaerőhiányról”.

A Közlekedő Tömeg Egyesület a MÁV-nál tapasztalt rendszeres problémák miatt tüntetést szervez szeptember 26-án, 17 órára a Keleti pályaudvarhoz, ahol felolvassák a vasúttársaságnak szóló, 5 pontból álló követeléslistájukat. A tüntetést a MÁV iránti szolidaritásból egy órás késéssel, azaz 18 órakor fogják kezdeni.

Via: hvg.hu