Macron páros lábbal szállt bele Orbánba!

0

Emmanuel Macron francia elnök kitenné a Schengeni övezetből Magyarországot.

Éles hangú nyilatkozatban jelentette ki a francia elnök az uniós vezetők találkozója után: aki tagországként nem működik együtt az Európai Unióval, annak a tagság előnyeiből sem jár.

“Azok az országok, amik nem akarnak több Frontexet vagy szolidaritást, elhagyják Schengent. Azok az országok, amik nem akarnak több Európát, nem nyúlhatnak a strukturális alapokhoz”

– jelentette ki Emmanuel Macron csütörtöki sajtótájékoztatóján az uniós országok vezetőinek salzburgi csúcstalálkozója után, írja a Politico.eu.

Macron ezzel egyrészt az Európai Bizottságnak arra a javaslatára utalt, ami a Frontex uniós határőrség 1600 fősről 10 ezer fősre bővítéséről szól. A tervezet ellen egyből kikelt Orbán Viktor, aki még hétfőn jelentette ki, hogy – korábbi segítségkérései ellenére – most már ragaszkodik ahhoz, hogy Magyarország egyedül őrizze az EU határát. Másrészt utalás ez arra is, hogy Orbán még az Európai Bíróság utasítása ellenére sem hajlandó menekültstátuszt nyert embereket engedni az országba – dacára annak, hogy erről egy uniós szintű megegyezés született.

A kijelentés Orbán Viktornak szólt.

Orbán Viktor miniszterelnök./kép. olkt.hu

olkt.hu/politico.eu