Madárinfluenza: A NÉBIH újabb 200 ezer kacsa levágását rendelte el

0

Az állatok tüneteket nem mutattak, a fertőzés a szigorított állategészségügyi óvintézkedésként kötelezően előírt mintavételezés alapján derült ki – adta közzé az MTI.

Két Csongrád megyei pecsenyekacsa-tartó gazdaságban is kimutatták a madárinfluenza vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közlése szerint. Egy Csengele közelében lévő telepen csaknem 142, míg egy Üllésnél találhatóban 54 ezer állatot kell leölni emiatt.

A Nébih a további szükséges intézkedéseket is haladéktalanul megtette: kijelölte a védő- és megfigyelési körzetet. Arra, hogy miért jelent meg a betegség a gazdaságokban, a járványügyi nyomozás adhat magyarázatot.

A madárinfluenza március 25-i kitörése óta csaknem 40 gazdaságban jelent meg a betegség Bács-Kiskun és Csongrád megyében.

Az állategészségügy szakemberek minden szükséges hatósági intézkedést megtesznek, a járvány terjedésének lassításához azonban elengedhetetlen az állattartók felelős magatartása is.

Az állományokat csak a járványvédelmi előírások szigorú betartásával lehet megóvni.

Kiemelten fontos, hogy a baromfikat kötelező zártan tartani, zárt helyen kell őket etetni, itatni, továbbá a takarmányt és az almot is zárt helyen kell tárolni – írta a Nébih.