Magával rántja Magyarországot a bajban lévő német gazdaság?

0

Számos német cég küzd a nyereség csökkenésével, a forgalom visszaesésével. Az ország gazdasága szenved az amerikai-kínai kereskedelmi vitáktól, a brexit okozta bizonytalanságtól és az autóipar strukturális válságától. Mindez Magyarországra is kihat.

Mi a közös tulajdonsága az elektronikai ipar beszállítójának, a kábelgyártó Leoninak, a Lufthansa légitársaságnak, a BASF vegyipari óriásnak, a Mercedest előállító Daimlernek, a gépgyártó Kronesnek és a kerámiaipari Villeroy & Bochnak? Túl azon, hogy német vállalatokról van szó, az, hogy idén figyelmeztetést adtak ki: profitjuk a vártnál kisebb lesz (ha lesz egyáltalán).

Mindez mutatja, hogy a német gazdaság legkülönbözőbb ágazatai küzdenek nehézségekkel. Néhány mutató már azt sejteti, hogy a gazdaság a recesszió szélére került. Az utolsó két negyedévben, amelyről információ tudható, az Eurostat szerint Németország GDP-je vagy stagnált (a tavalyi utolsó negyedévben) vagy minimálisan, 0,4 százalékkal emelkedett.

A következő, azaz az idei második negyedév, a március és június közötti időszak sem kecsegtet sok jóval. A Deutsche Welle szerint egyenesen visszaesés várható. A további romlást pedig három másik, a gazdasági hangulatot jelző mutató is sejteti. A legfrissebbet a napokban publikálták, s ennek kapcsán a német Spiegel magazin szintén a recesszió veszélyére emlékeztetett.

A teljes cikk itt:https://24.hu/fn/gazdasag/2019/07/30/nemet-gazdasag-recesszio-hatas/