Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara: Nincs elég ápoló a kórházakban, 10 ezer szakdolgozó léphetne be azonnal

Egy mentálisan és fizikálisan elfáradt, létszámában megcsappant ápolói társadalom képét festette le az Indexnek a Magyar Ápolási Egyesület alelnöke.

Nehéz időszakon vannak túl az ápolók, az elmúlt két és fél évben a járvány fizikálisan és mentálisan is próbára tette őket. Eközben a dolgozók létszáma oly mértékben megcsappant, hogy jelenleg még a némi reményt keltő nyári szabadságok kiadása is komoly problémát jelent. A kieső munkaidőt az alkalmazottak jelentős túlórákkal, extra helyettesítésekkel tudják pótolni, ami még tovább növeli a terheket.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarától (MESZK) már tavaly ősszel 26 ezer szakdolgozó hiányáról beszélt az Indexnek.

Bugarszki Miklós, a Magyar Ápolási Egyesület alelnöke most, az ápolók nemzetközi napján ennél egy fokkal optimistább becslést fogalmazott meg, de még így is alsó hangon 10 százalékos hiányról beszélt lapunknak, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a minimumfeltételek teljesítéséhez körülbelül 10 ezer szakdolgozónak kellene egyik napról a másikra munkára jelentkeznie.

Ezt a hiányt a mindennapokban részmunkaidősök bevonásával, nyugdíjasok visszafoglalkoztatásával, és a már említett jelentős túlórák kiosztásával dolgozzák le a kórházak, de hosszú távon ez nem maradhat így – jelentette ki az Indexnek Bugarszki Miklós.