Magyar György: 8 éve kétmilliárd forint adomány gyűlt össze a vörösiszap-károsultaknak, egyetlen fillért sem kaptak belőle, mert a Fidesz lenyúlta!

0

Egy jogszabályra hivatkoznak, tanösvényt, kilátót építettek belőle. Lehet, hogy azért, mert Soros György is beszállt egymillió dollárral.

Lassan kilenc évvel ezelőtt történt vörösiszapgát átszakadása hazánk legnagyobb ökológiai katasztrófája volt. Tíz ember halt meg, amikor a MAL Zrt. tulajdonában lévő ajkai timföldgyár vörösiszap-tárolójának gátja átszakadt, az erősen lúgos, mérgező anyag elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely nagy részét.

Tíz ember halt meg, több mint kétszázan sérültek meg, az anyagi kár óriási volt, két és fél évvel ezelőtti ottjártunkkor is látszottak a vörösiszap és a károk nyomai. Az állam közel 100 milliót fordított a kárelhárításra, és azonnal elkezdődött az adománygyűjtés.

Vas megyében is gyűjtötte az adományokat az Egyházmegyei Karitász, sok civil szervezet, a szombathelyi egyetem, és rengeteg más szervezet, és magánszemély is, köztük gyerekek is. Kolontáron és környékén szinte minden elpusztult, családok százai kényszerültek elhagyni házaikat.

A gyűjtés eredményeként több mint kétmilliárd forint jött össze, amihez még Soros György is hozzájárult egymillió dollárral, közel 300 millióval.

A károsultak azonban ebből egy fillért sem kaptak.

Mindezt Magyar György, a károsultakat képviselő ügyvéd jelentette ki az ATV-ben, mint mondta, egy jogszabályra miatt történt így. A jogszabályt ugyanis – már a Fidesz-kormány alatt – úgy alakították ki, hogy az adományokat csak közösségi célra lehessen fordítani, így magánszemélyek nem részesülhettek a pénzből. A kétmilliárd forintból így tanösvények, kilátók, sétányok épültek.

Magyar György azt követően nyilatkozott, hogy Kovács Zoltán, akkor a Miniszterelnökség államtitkára bejelentette, döntött a kormány a károsultak jogerős vagyoni kárának megtérítéséről, amelynek összege mintegy 70 millió forint. Korábban a kormány 280 milliót már megítélt a károsultaknak, most ehhez jött hozzá a 70 millió.

Mindehhez azonban az is kellett, hogy a károsultak pereltek, a bíróság meg is ítélte a kártérítéseket, de a közben felszámolt MAL Zrt. nem tudott fizetni, a kétmilliárdnyi adományt pedig nem használhatták fel kártérítésre. De Magyar György ügyvéd szerint még ez is valami, hét évnyi várakozás és pereskedés után.

Az ügyészség egyébként halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, valamint gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt emelt vádat 2012. január 19-én 15 ember, a Mal Zrt. vezetői és több alkalmazottja ellen, a Veszprémi Törvényszék azonban tavaly januárban az összes vádlottat felmentette.

A döntés óriási felháborodást váltott ki, majd idén februárban a Győri Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az első fokú határozatot, és új eljárás lefolytatására kötelezte az első fokon eljáró bíróságot.

“Tíz ember halt meg, több mint százötvenen szenvedtek súlyos sérülést, több tízmilliárd forintnyi környezeti kár keletkezett”

a térség lakossága most is nyögi a tragédia pszichés, környezetegészségügyi és gazdasági következményeit, a kormány viszont máig úgy tesz, mintha nem történt volna semmi.

Érdemben senkit nem vontak felelősségre (a valódi ellenőrzést elmulasztó, a Fidesz hatalomra jutásakor politikai ejtőernyősök által megszállt hatóságok szerepét nem is vizsgálták meg), elmaradt a nagy környezeti kockázatú ipari létesítmények teljes körű felmérése, a „szennyező fizet” elvet érvényre juttató felelősségbiztosítások bevezetése, a lakosság által a károsultaknak fölajánlott támogatásokkal senki nem számolt el, a megrokkant helyi gazdaság és turizmus revitalizációjára még mindig hiába várnak az ott élők.

Az LMP-s Vágó Gábor EP-képviselőjelölt szerint a felelősöket meg kell büntetni, a katasztrófához vezető hibákat ki kell szűrni, a konzekvenciákat le kell vonni, a károkat pedig enyhíteni kell – nem szóban, a kommunikáció szintjén, ahogyan az Orbán-kabinet szokta, hanem a valóságban.

Az LMP szerint a Fidesz úgy ahogy van lenyúlta a vörösiszap katasztrófára összegyült pénzeket és abból is most luxusrepülőzik Orbán Viktor vagy luxushajókázik a MÁV vezérigazgató Homolya Róbert, vagy éppen vőként 35 milliárdos vagyonra tesz szert illetve a többi fideszes csókos.

Magyar György az ügyet egyébként a strasbourgi bíróságig is elvitte.

olkt.hu