Magyar György: Amit Polt Péterről érdemes lehet tudni

Továbbra is Polt Pétert javasolja legfőbb ügyésznek Áder János köztársasági elnök – erről kedden tájékoztatta Kövér László házelnököt. De ki is Polt Péter? Akit ez érdekel, az interneten utánanézhet, mert a közösségi háló nem felejt.

Újabb kilenc évig

Magyarország legfőbb ügyésze lehet Polt Péter, aki 1993-ban lépett be a Fideszbe, s az 1994-es parlamenti választáson képviselőjelölt volt, de nem szerzett mandátumot. Érdekes fordulat, hogy egy évvel később a kétharmados többséggel rendelkező MSZP–SZDSZ-kormány kompromisszumkereső politikájának eredményeként az ombudsman általános helyettesévé választották, s akkor ki is lépett a pártól. Ezt a posztot 2000 májusáig töltötte be, amikor az első Fidesz-kormány idején a parlament – a posztjáról máig tisztázatlan okból idő előtt lemondott/lemondatott Györgyi Kálmán helyére – legfőbb ügyésszé választotta.

A mandátuma 2006-ban lejárt, és Sólyom László akkori államfő a pártokkal való egyeztetés nélkül nem is őt, hanem Polt korábbi sajtófőnökét, Horányi Miklóst, a szegedi fellebbviteli ügyészség főügyészét jelölte. A szocialista Mesterházy Attila az elutasító döntést azzal indokolta, hogy Horányit szakmai múltja nem teszi alkalmassá arra, hogy az ügyészség megtépázott szakmai tekintélyét helyreállítsa.

Miután az államfő emberét nem szavazták meg, a tisztséget Kovács Tamás korábbi katonai főügyész töltötte be. De csak 2010-ig, amikor a Fidesz kétharmadot szerzett a parlamentben, és ismét előhúzták a kalapból Polt Pétert. Az időközben módosított alkotmány alapján már minősített többség kellett a megválasztásához, a megbízatása pedig kilenc évre szólt, ami most decemberben letelik, s mert a kormányoldal elégedett a teljesítményével, aligha kétséges, hogy a csaknem 65 esztendős Polt kap még újabb kilenc évet.

Minden bizonnyal rászolgált erre, az internet nem felejt,

és emlékszik az első Fidesz-kormány gyanús ügyleteire. Bizonyos Schlecht Csaba 1995. július 25-én 13, Fideszhez köthető céget adott el egy Kaya Ibrahim nevű németországi török személynek, vélhetően a vállalkozások jelentős, összesen mintegy 300 milliós köztartozás megfizetésének kikerülése céljából. Ezek a cégek ekkor mind Schlecht tulajdonában álltak, de többségében egy héttel korábban vásárolta azokat Simicska Lajostól (aki akkoriban a Fidesz gazdasági igazgatója volt), Kövér Szilárdtól, Kövér László mostani házelnök testvérétől, illetve Varga Tamás Fidesz-közeli vállalkozótól.

Schlecht 1997. szeptember 17-én ismét három Fideszhez közeli céget adott el, ismét egy németországi személynek, ezúttal a horvát állampolgárságú Josip Totnak. Ezek a cégek szintén komoly köztartozást halmoztak fel, és a „fantomizáció” után fizetés nélkül tűntek el. A 2000-től Polt vezette ügyészség ebben később nem látott semmi kivetnivalót.

A Fidesz a parlamenti választást 2002-ben és 2006-ban is elbukta ugyan,

de a legfőbb ügyész az MSZP–SZDSZ-koalíció regnálása idején is tette a dolgát. Például nyomozás folyt a Millenáris Kht. ügyében, amely az első Fidesz-kormány idején az Álmok álmodói kiállítás látogatóinak ajándékozott mintegy 500 ezer – a kiállítás logójával ellátott – karórát. Az órákat egy kínai gyártótól vásárolta a Globe Trotters Ltd. 70 millió forintért, amelyet beszerzési áron adott át a többségi tulajdonában álló Globe Trotters Kft.-nek. Ez utóbbi 350 millió forintért továbbadta az órákat a Millenáris Rt.-nek, amely végül 402 millió forintot kapott a Millenáris Kht.-tól.

Az Országos Rendőr-főkapitányság 2003 júliusában vádemelési javaslattal élt, mert kiderült, hogy a Millenáris Kht. vagyonából mintegy egymilliárd forint veszett el az órák, s egyebek mellett a túlszámlázott takarítási és haletetési díjak miatt. A Polt-féle ügyészség azonban ebben az esetben sem látott okot a vádemelésre.

Ugyanígy végződött a Happy End Kft. és a Miniszterelnöki Hivatal közötti szerződések ügye is. Az ügyészség szerint törvénytelenül, közbeszerzési pályázatok nélkül kapott milliárdos állami megrendeléseket a Fidesz kampányait szervező cég, ám a törvénysértések ügyészi eszközökkel nem orvosolhatók, lehetőség van viszont arra, hogy a szóban forgó szerződéseket bíróság előtt támadja meg a hivatal – ezzel zárták le a nyomozást.

Az eredeti cikk és a forrás:https://varosikurir.hu/