Magyar György: Egy szakértőkből álló bizottságot hoztam létre, hogy az április 8-i csalásgyanúk nyomába eredve ellenőrizzük a választási jegyzőkönyveket!

0

Magyar György ügyvéd aki az MSZP-PM szövetség jelőltjeként sem tudott beletörődni a csalásgyanúba. Ezért Magyar György és civilek egy csoportja szakértőkből álló bizottságot hozott létre, hogy az április 8-i csalásgyanúk nyomába eredve ellenőrizzék a választási jegyzőkönyveket. Rengeteg a bejelentés; szinte az ellenzéki pártoknak kétségeik vannak a voksolás tisztaságát illetően.

Magyar György Kétely-bizottsága – Állampolgári Számvevőszék

Magyar György: megcselekedtem, amit megkövetelt a haza

Céljuk azonos több ellenzéki pártéval, vagyis az, hogy: a választási jegyzőkönyvek alapján ellenőriznék a választás hivatalos végeredményét, hogy kiderítsék, történhettek-e csalások.

Magyar György – aki az MSZP-Párbeszéd színeiben egyéni jelöltként indult Somogy megye 4-es választókerületében, de alulmaradt fideszes ellenfelével szemben – azt mondta: meg akarják nyugtatni a kétkedőket, mert

„konkrét bizonyítékok nélkül egy demonstráció is csak üres felháborodásnak tűnhet (…) több helyről érkeznek olyan jelzések az ország minden pontjáról hozzá is e-mailben, telefonon, személyesen, amelyek kételyeket ébresztenek a Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti többségét jelentő hivatalos eredményt illetően.”

Egy demokráciában már az is probléma, ha az ellenőrzés hiány alkalmat teremt a csalásra, már csak ezért is indokolt lehet egy vizsgálat.

„Ha az Állami Számvevőszéknek joga van a választásokat ellenőrizni pénzügyi szempontból, akkor az állampolgároknak – akik adóforintjaikból maguk is finanszírozták a választás lebonyolítását és a pártok kampányához is hozzájárultak az állami kampánytámogatás révén – is joguk van ellenőrizni az eredményt, egyfajta Állampolgári Számvevőszékként”

– mondta Magyar. A Kétely-bizottság megvárja a hétvégét, amikor a Nemzeti Választási Iroda a beérkezett külhoni szavazatokat is feldolgozva megállapítja a választás végleges eredményét, hétfőn pedig kikéri az ország mind a 10 620 szavazókörének jegyzőkönyveit: a pártlistás és az egyéni szavazatokat tartalmazó jegyzőkönyveket is. Ezeknek az adatait összesítik, és – Magyar szavai szerint –

„meglátjuk, ugyanaz az eredmény jön-e ki nekünk, mint az NVI-nek.”

olkt.hu/varosikurir.hu