Magyar György keményen kiosztotta a Fideszt!

0

„Ez a rendőrségi elutasító határozat öngól, mert egyértelművé teszi és beismeri, hogy a magyar hatóságok éheztetik a tranzit-zónában lévőket, ezzel EU-s jogot sértenek, ez pedig megkönnyíti a bizonyítási eljárást a jogsértés megállapítása tárgykörében”

– mondta megkeresésünkre Magyar György ügyvéd.

Arra kértük, véleményezze, jogszerűen utasította-e el a rendőrség a röszkei tranzit-zónában történő éheztetések ügyében Szél Bernadett feljelentését. Az ügyvéd szerint nem a végrehajtói oldal kérhető számon, hanem inkább a jogalkotói, amelynek a felelőssége „felmerülhet a jogtalan hátrány okozása miatt”. Hozzátette: feltárható, hogy kik voltak azok, akik úgy alkották meg a magyarországi jogszabályt, hogy tudták, az szembe megy az EU-s jogszabályokkal, így elvben még a hivatali visszaélés lehetősége is felmerülhet”.

„(…) az idegenrendészeti eljárás alatt álló személyek élelmezésének elmulasztása sem lehet a magyar jog szerint jogellenes, hiszen nincs olyan jogszabályi rendelkezés, ami ilyen tartalmú kötelezettséget a hatóságok részére előírna”

– idézte a 444.hu a Nemzeti Nyomozó Iroda Szél Bernadett feljelentésére kiadott – ha minősíthetünk, gyomorforgatóan cinikus – elutasító határozatát.

Ebben több, emberileg mindenféleképpen elutasítandó, jogi szempontból pedig kérdéseket felvető állítást fogalmaztak meg.

Jogalkalmazói oldalról tehát nem látszik a jogellenesség, ugyanakkor Magyar szerint fel kell vetni a magyar jogalkotók felelősségét, „akik egyértelműen olyan jogszabályt alkottak, amely szembe megy az európai uniós irányelvekkel, különös tekintettel az uniós visszaérési irányelvekkel és az EU Alapjogi Chartájával:

„Ha tehát a magyar jog ütközik az uniós joggal, akkor ez utóbbi lesz alkalmazható”.

Az említett EU-s irányelvek pedig egyértelműen tiltják az úgynevezett embertelen bánásmódot, s kínzásnak tekintik, ha valakiről nem gondoskodnak, többek között nem biztosítanak élelmet.

„Nem véletlen, hogy Magyarországot a strasbourgi és a luxembourgi bíróság is elmarasztalta az étkeztetés elmaradása miatt”

– szögezte le az ügyvéd, hozzáfűzve, hogy ezt támasztja alá az is, hogy Magyarországgal szemben kötelezettségszegési eljárás is indult. „Ha Magyarországot elmarasztalják, akkor emiatt egészen biztosan jelentős kártérítést kell fizetni, és kötelezhetik a magyar jogalkotót arra, hogy harmonizálja az EU-s jogi irányelvekhez az ide vonatkozó jogszabályokat” húzta alá az ügyvéd.