Magyar György: Már csak a lefüggönyözött fekete autó hiányzik

0

A „nagy testvér” figyel – üzeni a hatalom, tessék tehát óvatosan bánni a közösségi média kínálta lehetőségekkel, írja Magyar György ügyvéd a blogján.

Aki a kormánynak nem tetsző tartalmat tesz közzé, jobb, ha máris félni kezd, mert hajnalban rendőrök jelenhetnek meg a lakásán. Ezt nem tűrhetjük, mert a végén még jöhet a fekete autó, ezért a véleménynyilvánítás szabadságának megőrzése érdekében a Civilek a Demokráciáért Egyesület aláírásgyűjtési kampányt hirdetett.

Mi figyelünk titeket a Facebookon is, szóval ne firkáljatok mindenfélét összevissza – nagyjából azt üzeni a kormány azzal, hogy ráküldi a rendőrséget a közösségi médiában a járványhelyzettel kapcsolatos észrevételeiket közlő emberekre. Akik lehet, hogy esetleg tévednek, de tegyenek közzé esetleg valamilyen ostobaságot, azzal álláspontom szerint legfeljebb kivételes esetben követhetik el a közveszéllyel fenyegetés vagy a rémhírterjesztés bűncselekményét.

Ugyanakkor mit szóljunk ahhoz, amikor a kormány valamely képviselőjének szájából hallunk utóbb tévesnek bizonyult információt? S mit ahhoz, hogy az eredményes védekezéshez szükséges korrekt tájékoztatás nem egyszer elmarad? Legyen elég egyetlen példa: máig nem adott senki épkézláb magyarázatot arra, miért kellett a járványveszélyre hivatkozva napok alatt 36 ezer kórházi ágyat kiüríteni, közvetlenül kockáztatva ezzel folyamatos ellátásra szoruló betegek életét, egészségét.

Miközben az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma csütörtökön 3380 fő volt, ami a 36 ezernek nem egészen a tizede. Ráadásul közülük meggyógyultak több mint ezren, míg 436-an sajnálatos módon elhunytak. Mindez büntetőjogi szempontból nem értékelhető, de a kormány súlyos politikai felelőssége kétségbevonhatatlan.

Pár napja viszont mindjárt két autóval öt rendőr vonult ki egy gyulai férfi lakására – írta meg a Magyar Narancs.

Neki az egyetlen „bűne” az volt, hogy amikor a városban dudálós demonstrációt tartottak a kórházátszervezések és a járványügyben folyó titkolózás ellen, erről Hadházy Ákos beszámolt a saját közösségi oldalán, amit az érintett megosztott, de szerencsétlenségére hozzáfűzött egy mondatot. Ami így szólt:

„Gyulán is kiürítettek 1170 ágyat”.

A helyzet komikuma – ha lenne kedvünk nevetni rajta –, hogy tényleg, Kásler miniszter utasítására az intézményt járványkórháznak jelölték ki, és felszabadítottak 1200 ágyat. Vagyis a mozgássérült gyanúsított – akinek lefoglalták a laptopját és a telefonját is –, nem rémhírt terjesztett, hanem egy valós tényt tett közzé. A több órás kihallgatás után pedig a mozgássérült férfit kitették az utcára, aki a mobilja híján még segítséget sem tudott kérni a hazajutáshoz.

Nem mellesleg a kihallgatási jegyzőkönyv másolatát – a hatályos szabályokkal szemben – nem adták át neki, és a jogban járatlan férfi panaszt sem tett a gyanúsítás ellen. Nem tudni, kioktatták-e megfelelően a jogairól, de félő, hogy a korrekt tájékoztatás vagy elmaradt, vagy jobbik esetben csak nem magyarázták el megfelelően a rabosított gyanúsítottnak, hogy ebben a helyzetben mit is tehet.
Megszűnt ugyanakkor az őrizetbe vétele és már nem folytatják az eljárást azzal a 64 éves szerencsi férfival szemben, akit szintén rémhírterjesztés miatt állítottak elő a rendőrök kedden, miután április 28-án közzétett egy bejegyzést a Facebookon. Ebben többek között azt is leírta, hogy az ország vezetése szándékosan időzítette a koronavírus tetőzésének idejére a kijárási korlátozás megszüntetését, amely véleménye szerint tömeges megbetegedést okozhat.

Neki szerencséje volt, mert az ügyészség maga ismerte fel: a férfi cselekménye megfelelő tényállási elem hiányában nem valósított meg bűncselekményt, mivel a rémhírterjesztés megállapításához az elkövetőnek valótlan tényt vagy valós tényt elferdítve kell állítania vagy híresztelnie nagy nyilvánosság előtt, amely alkalmas a védekezés eredményét hátrányosan befolyásolni. De ő csak a véleményét írta le, ami a vádhatóság szerint az olvasókat arra ösztönözheti, hogy saját biztonságuk érdekében a korlátozások részleges feloldása esetén is inkább maradjanak otthon. Szóval a rendőrség a férfit őrizetbe vette, az ügyészség meg kifejezetten helyesnek tartotta a Facebookon közzétett szöveget.

Ennek a helyzetnek véget kell vetni, különben jöhet majd a Rákosi-időkből ismert lefüggönyözött fekete autó a másként gondolkodókért. Itt van az ideje annak, hogy a felhatalmazási törvény alapján átírt Btk.-nak a rémhírterjesztésre vonatkozó paragrafusát módosítsák. Ezért a Civilek a Demokráciáért Egyesület aláírásgyűjtési kampányt indított, amelyhez a szabad.ahang.hu portálon is várjuk a támogatókat. Az alábbiakban a petíciót teljes egészében közzétesszük.

Szép új világ?!

Követeljük, hogy az állam biztosítsa a szólásszabadsághoz való jogunkat, és ne használja a rendőrséget az állampolgárok megfélemlítésére, zaklatására, megbüntetésére, amikor azok élni kívánnak jogaikkal! A magyar törvények értelmében mindenkinek joga van ahhoz, hogy a véleményét kinyilvánítsa, másokkal megossza, akár az online térben is.

A sokszor és joggal kritizált, mostanra amúgy is szükségtelenné vált felhatalmazási törvény lehetővé teszi, hogy már csak azért is elítéljenek valakit, ha egy közlése esetleg akadályozza a járvány elleni védekezést, vagy alkalmas lehet zavar vagy nyugtalanság keltésére. Úgy tűnik, a Nemzeti Együttműködés Rendszere a felhatalmazási törvény adta eszközökkel visszaélve próbálja megfosztani az embereket maradék jogaiktól, és elhallgattatni kritikus, bátor állampolgárait.

Követeljük a felhatalmazási törvény azonnali felfüggesztését és mihamarabbi visszavonását!

Egyúttal kérünk minden felelős állampolgárt, hogy ragaszkodjanak a véleménynyilvánításhoz való joguk szabad gyakorlásához! Bátran mondják el, írják le véleményüket, merjenek vitatkozni, ne hagyják magukat megfélemlíteni, elhallgattatni!

Egy egész országot nem lehet rabosítani, ezért fontos, hogy minél többen kiálljunk a magunk igazáért! Ha sokan hallatjuk a hangunkat, kevésbé lesz okunk félni a megtorlástól.

Szerző és forrás.: Magyar György ügyvéd blog