Magyar György: Vegzálták Gulyás Mártont, holott nem történt jogsértés – Az egész ügy a Fidesz bosszúja!

0

„Az ismert körülmények alapján úgy tűnik, hogy nem történt jogsértés Gulyás Márton ügyében” – közölte megkeresésünkre Magyar György ügyvéd. Általános tanulságként pedig azt mondta, hogy akit idéznek, köteles az őt idéző bíróság, ügyészség, illetve nyomozó hatóság előtt megjelenni. Gulyás – aki ellen pénteken délután adtak ki körözést a hatóságok – nem ment el egy tárgyalásra, február elején. Közleményében sejtetni engedte, hogy a hatóságok vegzálni akarták őt.

Az én ügyem nyilvánvalóan politikai, és kimutatható benne, hogy bőven a törvényesség keretei között maradva milyen széleskörben vannak eszközei a hatalomnak ahhoz, hogy piszlicsáré ügyek mentén vegzálja a számára ellenséges polgártársakat” – szögezte le Gulyás Márton a Facebookon közzétett közleményében, amelyben azt is tudatta, hogy nem kíván a sajtónak nyilatkozni a továbbiakban az ügyben, „most nem “rodeózom végig” a sajtót az üggyel, mert véleményem szerint a mártíromkodós ellenzékiségnek értelme nincs, károkat viszont tud okozni”. Gulyás egyébként körözése hírére önként bement a rendőrségre, ahol ott is tartották, hétfőn foglalkoztak csak vele, majd szabadon is engedték.

Magyar György Gulyás Márton esetét nem politikai, hanem jogszakmai szempontok szerint érdemes megvizsgálni. „Facebook bejegyzéséből érezhetően a folyamatban lévő büntetőügyeiben politikai befolyást vél felfedezni, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ezek az ügyek mind abból eredtek, hogy politikai véleménynyilvánításainak az ismert formáját választotta” – mondta, hozzátéve: „emiatt ezeknek az ügyeknek elvitathatatlanul van egy bizonyos politikai felhangja, de ebből még nem helytálló levonni azt a következtetést, hogy az igazságszolgáltatás bármely résztvevője politikai elkötelezettségtől vezérelve látná el a feladatát”.

Paragrafusokra hivatkozva Magyar György levezetésében kifejtette: főszabály szerint a vádlott lemondhat a tárgyaláson való jelenlét jogáról, de ez csak akkor hatályos, ha az eljáró bíróság nem kötelezi őt a tárgyaláson való jelenlétre. Ha a bíróság erre kötelezi, akkor meg kell jelennie a tárgyaláson, személyesen, és ha a szabályszerű idézés ellenére távol marad, akkor vele szemben elfogatóparancs bocsátható ki. „Vélelmezhetően Gulyás Mártont a folyamatban lévő büntetőeljárásban személyes megjelenésre kötelezte a bíróság és erre tekintettel szabályszerűen meg is idézte a tárgyalásra, amelyen az idézés ellenére nem jelent meg személyesen” – mutatott rá az ügyvéd. Hozzátette: kibocsátott elfogatóparancs esetében pedig akkor is el kell rendelni a terhelt őrizetét, ha önként adja fel magát, s ebben a bíróság, az ügyészség és a nyomozó hatóság számára a törvény nem biztosít mérlegelési jogkört. Az őrizet időtartama ebben az esetben legfeljebb 72 óra – tette hozzá.

Gulyás Márton már említett közleményéből ugyanakkor az is kiderül, hogy nagy meglepetést keltett önfeladása, hiszen mint írta: „háromszor is el kellett magyaráznom, hogy én most feladom magam, mert ilyesmivel láthatóan nem sűrűn találkoztak eddig”.

Azt is megindokolta, egyébként, hogy miért nem jelent meg annak a büntetőügynek a tárgyalásán, amelyet a vádhatóság véleménye szerint „csoportosan elkövetett garázdaság miatt indítottak: „a Liget szétbarmolása ellen szervezett tiltakozó akciónk volt, amelynek során néhány négyzetméter zsákvásznat leszakítottunk többen. Ez az ügyészség megítélése szerint büntetőjogi kategória”.

Gulyás a közleményben levezeti azt is, hogy miért érzi provokációnak az ügyet, amelyre – mint írja – nem szabad felülni, „és nem szabad hagyni, hogy az ellenzéki közbeszédet a “diktatúrázás” uralja. Ez ugyanis egyrészt felment bennünket az alól a felelősség alól, hogy komolyan elgondolkodjunk a saját és közösségi felelősségünkön arra vonatkozóan, hogy mit kellene máshogy és jobban csinálnunk, hogy ez a hatalom ne legyen ennyire riasztóan népszerű, másrészt (és ez a legfontosabb) ezzel kiszorítjuk azokat az ügyeket a picurka ellenzéki nyilvánosságból, amelyekre valójában koncentrálnunk kellene. Én ehhez nem akarok asszisztálni, nem akarok hozzájárulni a hisztero-ellenzékieskedéshez” – szögezte le Gulyás Márton.

olkt.hu/MTI/Facebook