Magyar Helsinki Bizottság: Nem tilthatja a fényképezést és nem töröltetheti a katona az oltópontokon álló tömegek fényképét

A Magyar Helsinki Bizottság szerint ilyen intézkedésre a veszélyhelyzetben közreműködő katonák jogosítványait rögzítő jogszabályok sem adnak lehetőséget.

 

Egyes oltópontokon az ott szolgálatot teljesítő katonák megtiltották a közterületen várakozóknak, hogy fényképet készítsenek a kórház előtt kígyózó sorokról. Az is előfordult, hogy a honvédek töröltették a várakozók által készített képeket.

A Magyar Helsinki Bizottság közérdekű adatigényléssel fordul a Magyar Honvédség parancsnokához annak tisztázása érdekében, hogy milyen utasítás alapján jártak el a polgárokkal szemben intézkedő katonák. A katonák jogszerűtlen intézkedésével szemben 30 napon belül van lehetőség panaszt tenni.

A szervezési hibákról, hiányosságokról és az azok nyomán kialakuló kaotikus állapotról való pontos tájékoztatás a polgárok számára kiemelten fontos, egyebek mellett azért is, mert lehetővé teszi a korrekciót: elkerülhető a felesleges várakozás és megelőzhető az egészségre veszélyes tumultus kialakulása. Ebben a helyzetben azonban a kormány nemcsak elhallgatja a problémákat, hanem azokat is elnémítani törekszik, akik a problémás, esetenként veszélyes helyzetről tájékoztatni szeretnének. Valószínűleg ezt a célt szolgálja az oltópontra kirendelt honvédeknek az az intézkedése, hogy megtiltják a keserves állapotokról szóló képek készítését, vagy akár töröltetik őket.

Közterületen fénykép készítését azonban – ahogy a rendőrök – a katonák sem tilthatják meg – hangsúlyozza a Magyar Helsinki Bizottság a blogjában.