Magyar Kórházszövetség: több állami kórház képtelen lesz a betegek ellátására

0

Vészesen közeledik az év vége, amikor is egyre többször kerül szóba a kórházak adóssága. A beszállítói figyelmeztetés, a kormányzati reakciók után most a Magyar Kórházszövetség adta ki vészjósló állásfoglalását.

Az egészségügy strukturális problémái és alulfinanszírozottsága miatt a kórházak adóssága október végén 64 milliárd, november végén 71 milliárd forint volt, a hiány az év végére elérheti a 80 milliárdos nagyságrendet. A hiány minden évben újra termelődik, és a kórházak évről évre létbizonytalanságban töltenek legalább 2-3 hónapot, hiszen az ellátási kötelezettségük miatt túllépik a költségvetési keretüket.

„A kórházak folyamatos működése és a biztonságos betegellátás érdekében a Magyar Kórházszövetség elengedhetetlennek tartja, hogy a kórházak konszolidációjáról még ebben az évben kormány döntés szülessen, november 30-i fordulónappal” – hangsúlyozta Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke.
Hozzátette: ha heteken belül nem történik meg a konszolidáció, akkor számolni kell azzal, hogy több kórház képtelen lesz a betegek ellátására,
mivel sem munkabért, sem pedig a betegek ellátásához szükséges gyógyszereket, szakmai anyagokat nem tudja beszerezni.
A kórházszövetség állásfoglalása kiemeli azt is, hogy “mára egyértelművé vált, hogy a beszállítók türelme elfogyott, számos fórumon jelezték, nem kívánják a kintlévőségeket tovább finanszírozni, sőt a tartósan nem fizető intézmények esetében a további szállítást is szüneteltetni kívánják az adósság rendezéséig”.

Az Orvostechnikai Szövetség legutóbbi közleményéről itt számoltunk be:

“A Magyar Kórházszövetség partnerséget ajánl az egészségügyi ágazat felügyelő szerveinek és a jogszabályalkotónak abban, hogy kialakítsák a kórházak eladósodásának megelőzését szolgáló finanszírozási és strukturális változtatásokra vonatkozó javaslatokat. Ugyancsak partner a közösen elfogadott program sikeres végig vitelében, a kórházak támogatásában”

– olvasható az MKSZ közleményében.