Magyar Orvosi Kamara: A használhatatlan kínai vakcinát ne merészeljék az orvosok beadni a lakosságnak

Hiába érkezett meg kedden Magyarországra 550 ezer dózis a kínai Sinopharm-vakcinából, de dokumentáció nem jött a szállítmánnyal, így egyelőre az is kétséges, mikor kezdődhetnek az ellenőrző vizsgálatok – írja a Népszava.

Az Orbán-kormány egy jogszabálymódosítással tette lehetővé, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyezze a kínai vakcinát. Mivel azonban az oltóanyag dokumentációja kimaradt a kínai szállítmányból, a magyarországi szakértői értékelés is késik. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laborosai az előírt gyártási tétel ellenőrzését nem végezhetik el, hiszen papírok híján az sem tudhatják, hogy pontosan milyen paraméterekkel kellene rendelkeznie az oltóanyagnak.

Korábban a Magyar Orvosi Kamara is aggodalmának adott hangot az ügyben.

Egy közlemény szerint a testület

nem tudja tiszta lelkiismerettel ajánlani a kollégáinak a készítmények alkalmazását, ezért ne adják be az embereknek, mert az alkalmazási előirat az alapfeltétele a készítmény betegbiztonságot garantáló alkalmazásának, és ez alapozza meg az orvos jogi és etikai biztonságát.

via. (mok.hu)