Magyar Orvosi Kamara: A magyar embereket nem érdekli a több mint 30 ezer halott!

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) főtitkára szerint az eddig is részben informálisan fenntartott betegutak összekuszálódtak, sokszor nem egyszerű a pácienseknek ellátáshoz jutni, a sorok nőnek.

 

Svéd Tamás a Népszavának azt mondta:

érdemi motiváció hiányában nem pörgött fel a várólisták ledolgozása, ügyeleti díjak rendezése is várat magára, nem egyszerű kiállítani az ügyleti stábokat. Számos kórházban például a nőgyógyász szakorvosok derékhada a magánellátást választotta, eltűnt a közellátásból. Maradtak helyettük a rezidensek és az idős, olykor hetven feletti főorvosok.

 

A főtitkár jelezte: nemrég kiderült, hogy szeptember elejétől visszaállítják a kórházak teljesítményfinanszírozását.

 

Hozzáfűzte:

 

egy konferencián további kormányzati tervek is elhangzottak a várólisták rövidítéséről, valamint talán az ügyeleti díjak rendezése is belátható távolságba került, ám konkrét időpontot nem említettek.

Svéd Tamás szerint az orvosi bérek emelése önmagában az ellátáson, a betegek közérzetén nem sokat javított, a magyar egészségügyi ellátás ettől még ugyanolyan egyenetlen és esetleges maradt.

Úgy véli: máig hiányoznak az élő, karbantartott, a nemzetközihez igazított hazai protokollok, ahogyan a minőségbiztosítás, a transzparens minősítő rendszer is.

A MOK főtitkára megjegyezte: az elmúlt hónapokban a kórházak 50 milliárdos tételben adósodtak el. Szerinte ebből is nyilvánvaló, hogy nem kapják meg az intézmények azt az összeget, ami a szolgáltatásaik költségeit finanszírozná.

Svéd Tamás beszélt az interjúban a negyedik hullámról és a várható nehézségekről. Mint mondta, az emelkedés már megkezdődött.

 

„Egyértelmű, hogy ideje volna lassítani a tempón és használni legalább a legegyszerűbb lehetőségeket, például ismét maszk használatra kérni az embereket”.

 

A szakember hangsúlyozta:  a harmadik vakcina is fontos, de az elmaradt elsők és másodikok pótlása lenne igazán az.

 

„Ehhez is az kellene, hogy tisztán kommunikáljunk, és azt mondjuk: baj van”

 

– vélekedett.

 

Úgy fogalmazott:

 

„minket, magyarokat valahogy nem zavar eléggé ez a harmincezer halott. Relativizáljuk, többlethalálozásnak becézzük, illetve mindig hozzátesszük, hogy idős, krónikus betegek, akkor is, ha ez már rég nem igaz.”