Magyar Orvosi Kamara: “Meghátrált a kormány!”

„Meghátrált a kormány!” 

 

– adta hírül a Magyar Orvosi Kamara, miután megkapta az egészségügyi törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet tervezetét.

A legfontosabb változás, hogy összesen 100 munkanapban maximalizálhatják az egészségügyi dolgozók kivezényelhetőségét, illetve a plusz munkát lehetővé tevő szabályokat is csak a következő kormányzati ciklus első évétől, tehát 2023-tól vezetnék be – írja a portál. 

A héten egyébként kétszer is egyeztettek a módosításokról, először Pintér Sándor belügyminiszternél, ahová a pártokat és a MOK-ot is meghívták, szerdán az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) az érdekképviseleti szervezetek voltak jelen.

A szakmai érdekvédelem szerint, a tervezetnek továbbra is vannak vitatott pontjai. Az átvezényelhetőséggel kapcsolatban a tervezet a 100 napot tartalmazza, az viszont nem egyértelmű, hogy ez csak válsághelyzetre lenne így.

A Telex értesülése alapján, a megbeszélésen Kincses felvetette, hogy legyen a kirendelhetőség maximuma is a Munka Törvénykönyvének megfelelően, 44 nap. Pintér Sándor – a közlemény szerint – ennek megfontolására komoly hajlandóságot mutatott.

A javaslatban szereplő összeférhetetlenségi szabályok alapján, 2023-ig nem kell engedélyt kérni másodállás vállalásához. Bizonyos szakmák eleve kapnának kivételt. A törvény a nőgyógyászokat is nevesítette, annak ellenére, hogy a kamarának kifogásai vannak ez ellen, mivel a MOK szerint ez az engedmény kiskaput nyit a hálapénznek.

A kormány viszont „népesedéspolitikai-családvédelmi okokból” nem enged.

Az Országgyűlés 2020. október 6-án fogadta el az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt, amely sok orvos tiltakozását váltotta ki. A kamara azt javasolta, hogy a béremelés kivételével, a törvény január elsejei hatályba léptetését halasszák el, mert az jelen formájában súlyos ellátási és biztonsági problémákat okoz.