Magyar Orvosi Kamara: Varga Mihály hazudik!

0

Könnyen lehet, hogy minden eddiginél komolyabb vészhelyzet áll elő az egészségügyben. A szakadék közeli állapotokra lehet következtetni legalábbis a szakmai szervezetek egybehangzó segélykiáltásaiból.

Bár Varga Mihály pénzügyminiszter május közepén még azt mondta, most van tere az egészségügyi, oktatási és családvédelmi intézkedéseknek, a nemzetgazdasági miniszter a hónap utolsó napján már azt közölte, hogy csak jövőre lesz forrás az orvosok bérének emelésére. A nemzetgazdasági miniszter bejelentését számos szakmai fórumon felháborodott nyilatkozatok követték. Ezek summája körülbelül az, hogy ez már a végső, vérlázítóan felelőtlen döntés a kormány részéről.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke például egészen odáig ment, hogy kijelentette: nem garantálható a biztonságos betegellátás Magyarországon. Éger István az RTL Klub híradójának azt is hozzátette, hogy még akkor sem garantálható a normális ellátás, ha a rendszerben dolgozó orvosok túlórákat vállalnak ennek érdekében. Az érdekképviseleti vezető elmondása szerint óriásit csalódtak a kormányban, mivel a további béremeléseknek nyomát sem látják.

Varga miniszter minapi nyilatkozata erre az évre legalábbis valóban megpecsételi az egészségügyi dolgozók sorsát, mivel bejelentése szerint csak a jövő évi költségvetésben fognak tartalékalapot képezni a különböző ágazati béremelésekre. A 2020-as költségvetést valamikor júliusban fogadhatják el.

Lénárd Rita belgyógyász-főorvos, az Újratervezés csoport tagja ráadásul úgy látja, hogy még a meglévő forrásokat is nagyon rosszul költi el a kormány az egészségügyre. Lénárd az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendégeként arról beszélt, hogy „kell pénz a rendszerbe”, de önmagában ebbe a rendszerbe a pénzt beleönteni olyan, mintha egy lyukas hordóba öntenék.

Az idén februárban alakult Újratervezés csoport egyébként azért küzd, hogy a kormány által is indokoltnak tartott bruttó 1másfél millió forintos szakorvosi illetményt sikerüljön elérni öt éven belül minden közalkalmazott orvos számára. Amennyiben a kormány tartja magát a fentiekhez, az öt éves terv máris egy éves csúszásban van, miközben a közszférából már ma is az egészségügyi dolgozók hiányoznak a legjobban – derül ki a Szent István Egyetem friss munkaerőpiaci kutatásából.