Magyar Vendéglátók Ipartestülete: Egész nyáron drasztikus árakra készüljenek a nyaralók és strandolók a Balatonnál!

A vendéglátásban dolgozók bére idén 20-30 százalékkal is magasabb lehet a tavalyinál – mondta Kovács László a Blikknek.

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnökét egyrészt arról beszélt, hogy a Balatonnál – akárcsak az ország többi részén – nagy a munkaerőhiány.

 

„Több ezer ember hiányzik a szakmából. Sokan külföldre mentek vagy teljesen más területen, például az építőiparban kezdtek el dolgozni. Félnek, hogy ismét lezárások lesznek, így inkább nem kockáztatnak azzal, hogy visszajönnek”

 

– mondta a vendéglátásról.

 

Hozzátette: ennek következtében a bérek jelentősen emelkedtek a szakmában.

Bizonyos területeken 20-30 százalékkal emelkedett a bérük, de erre számítottunk. Aki talpon akar maradni, annak be kell vállalni, hogy emeli a munkabéreket. Kérdés, hogy mennyivel, hiszen van az az összeg, amit egyszerűen már nem tud kitermelni az adott vendéglátóegység.

– fogalmazott.

 

Hozzátette: a munkáltatók kénytelenek megadni a magasabb fizetést, mert mindenképp ki szeretnének nyitni

 

„egy böjtöléssel teli év után”.

 

A megnövekedett költségek miatt a vendégeknek is jóval több kell majd fizetniük az eddiginél.

Senkinek sem az volt a célja, hogy sokkolja a vendégkörét azzal, hogy emelt árakon nyit ki. Meggyőződésem azonban, hogy a munkabérigények és a megemelkedett nyersanyagárak miatt sok üzletnek árat kellett emelni.

– mondta Kovács László, hozzátéve:

 

szerinte 1-1,5 évbe telik, hogy a kereslet és a kínálat egymásra találjon, akkor normalizálódhat a helyzet, ha fog, mert a negyedik hullám bármikor közbeszólhat.