Magyarázatot követel a kémbotrányra a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Magyar Lapkiadók Egyesülete is!

Megdöbbenéssel értesült a Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) a Direkt36 vasárnapi cikkében olvasható állításokról, miszerint Magyarországon évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek, közöttük újságírók, fotósok, oknyomozó újságírók ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust.

A szervezet hétfői közleményében az igencsak laza magyar szabályozásra hivatkozva aggodalmát fejezi ki, mert a hasonló, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és a Terrorelhárítás (TEK) esetében az igazságügyekért felelős miniszter hozzájárulása alapján engedélyezett lehallgatások elbizonytalaníthatják mind az újságírókat, mint az információforrásokat, hiszen az újságírás egyik legfontosabb alappillére, a forrásvédelem került veszélybe.

Mivel Magyarország Alaptörvényében deklarált demokratikus alapérték a szólásszabadság, a sajtószabadság, ezért az MLE szerint megengedhetetlen, hogy állami szervek olyan módszerekkel végezzenek titkos lehallgatásokat, melyek mind az Alaptörvény és valamennyi, ebből eredeztetett törvény megsértői lehetnek. Elvárják, hogy a kormány mielőbb adjon nyilvános és minden részletre kiterjedő magyarázatot a történtekre, amennyiben azok igazak, vagy dokumentumokkal alátámasztva adjon hiteles cáfolatot.

A MÚOSZ is magyarázatot vár

Szintén magyarázatot vár az ügyre a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, amely szerint ha valóban egy kémszoftver segítségével figyeltek meg magyar újságírókat és közéleti személyiségeket, az elfogadhatatlan, felháborító, törvénysértő, és azonnali nyilvános, teljes körű tájékoztatás szükséges.

A MÚOSZ elnöksége felszólítja a magyar hatóságokat, hogy tisztázzák szerepüket a kémszoftver használatában, és hozzák nyilvánosságra, kinek a megrendelésére, kinek az engedélyével, milyen célból folyt titkos megfigyelés.

 

Via. Magyar Újságírók Országos Szövetsége