Magyarország elkelt. Megvették kilóra. (és eladták kilóra)

Heiko Maas: Bárki kitalálhatja, hogy a magyar kormány miért blokkolja a Kínával szembeni kiállást!

Az EU április közepe óta akar elfogadni egy olyan határozatot, amely elítéli Kínát a demokratikus jogok megsértése és az ellenzékiek önkényes letartóztatása miatt Hong Kongban. A közös európai kiállítást azonban Magyarország már hetek óta blokkolja.
A német külügyminiszter szerint mégis teljességgel érthetetlen, hogy a magyar vezetés így tesz.
Teljességgel érthetetlennek nevezte Heiko Maas német külügyminiszter hétfőn, az uniós külügyminiszterek ülése után azt, hogy a magyar kormány blokkolja a kínai vezetést jogsértések miatt elítélő határozat elfogadását – írja a Politico. Az EU április közepe óta akar elfogadni egy olyan határozatot, amely elítéli Kínát a demokratikus jogok megsértése és az ellenzékiek önkényes letartóztatása miatt Hong Kongban. A közös európai kiállítást azonban Magyarország már hetek óta blokkolja.
Nem ez az első alkalom, hogy Magyarország szakított az egységgel, amikor Kína ügyéről volt szó – nyilatkozott Maas a külügyminiszterek legutóbbi, hétfői ülése után. Hozzátette:
Szerintem mindenki maga is kitalálhatja ennek az okát – Kína és Magyarország kapcsolata elég jó.
A német külügyminiszter szerint a Kínára kivetett szankciók, valamint az uniós parlamenti képviselőket sújtó szankciók után különösen fontos lenne az egységes fellépés Pekinggel szemben.
A két uniós ülés között Orbán Viktor magyar miniszterelnök beszélt Hszi Csin-ping kínai elnökkel – idézi a kínai külügyminisztérium közleményét a Politico. E szerint a két vezető támogatásáról biztosította egymást, valamint a gazdasági kapcsolatokat méltatták – például a Budapest-Belgrád vasútvonal vonatkozásában.
Az elkövetkezendő egy hétben még egy utolsó kísérletet tesznek az uniós tagországok arra, hogy megegyezzenek a Kínát a hongkongi demokráciába való beavatkozás miatt elítélő nyilatkozat szövegéről. Ha nem sikerül kompromisszumra jutni, akkor Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szerint Magyarország nélkül fogják kiadnia a nyilatkozatot.