Magyarország is megszavazta az EU-ban a nyolcadik orosz szankciót

A tagállamok EU-hoz akkreditált nagykövetei elfogadták a következő szankciós csomagot – írja az Eurológus, hozzátéve, hogy ezek között van olyan is, amely az energiaszektort érinti, amely eddig vörös vonal volt a magyar kormány számára.

Az új szankciós csomagban további orosz termékekre rendeltek el behozatali tilalmat, bővítették a beutazási tilalommal és vagyonbefagyasztással sújtott személyek körét, lehetővé tették a szankciókat azokkal szemben is, akik megkerülik a szankciókat, az uniós állampolgároknak tilos lesz orosz állami vállalatok vezető testületeiben szerepet vállalniuk és a kettős (polgári és katonai) felhasználású termékek kiviteli tilalmát rendelték el (ezek repüléshez használatos termékek, elektronikai alkatrészek, speciális vegyi anyagok).

Az EU egyben ársapkát határoz meg azokra az olajszállítmányokra, amelyek Oroszországból indulnak és valamely uniós vagy G7-országhoz tartozó szállítmányozó vállalat juttatja el egy harmadik országba, tehát nem az EU-ba, illetve valamely nyugati biztosítótársaság biztosítja a küldeményt.

Ezzel az a cél, hogy a szegényebb országok ne kapjanak drága energiát, de egyben csökkenthető az oroszok bevétele is.

Szijjártó Péter külügyminiszter Facebookon azt írta, szerinte sikerült elérni,

„hogy az olajársapka-mechanizmus alól kivételt kapjon a csővezetékes szállítási mód, így Magyarország kőolajellátásának biztonságát már nem veszélyeztetik az intézkedések”.

Azt is írta, hogy

„ekértük, hogy a nukleáris energiához kapcsolódó tevékenységek mentességet kapjanak, így nem csak a már meglévő atomerőművek működéséhez, hanem a kifejezetten új reaktorok építéséhez szükséges szolgáltatások és termékek is a kivételek közé lettek sorolva Brüsszelben”.

Vagyis

„PAKS2 építése biztonságban van”.