Magyarországon még ez is megtörténhet: A GVH nem vizsgálhatja, hogy az állam 17 milliárdért megvette Mészáros erőművét

0

Nemzetstratégiai jelentőségű összefonódás lett, hogy az állam 17,4 milliárdért megvette Mészáros Lőrinc érdekeltségétől a Mátrai Erőmű 73 százalékát. Két évvel korábban Mészárosék 5,9 milliárdot fizettek ezért a részesedésért, igaz azóta az erőmű gazdagabb lett egy biomassza üzemmel.

A kormány közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősítette, hogy az MVM Magyar Villamos Művek 100 százalékos tulajdonrészt szerezzen a Status Power Invest Kft.-ben – vagyis azt, hogy az állam megvegye Mészáros Lőrinc érdekköréből a Mátrai Erőművet.

A nemzetstratégiai jelentőségűvé nyilvánított összefonódásokat be sem kell jelenteni a versenyhivatalnak, amely így értelemszerűen nem vizsgálja ezeket. Alapvetően ez a fúzió mindenképpen indokolt volna egy vizsgálatot, hogy mást ne mondjunk, a paksi atomerőmű is MVM-leány, a Mátra megszerzésével a magyar áramtermelés jelentős része egy kézbe került.

A kormány ezúttal időben minősítette nemzetstratégiai jelentőségűvé az összeolvadást. A kormányközeli médiumok KESMA (Közép-európai Sajtó- és Médiaalapítvány) összeolvadásakor ez nem sikerült, a KESMA már bejelentette a fúziót, mikor a kormány kiadta a rendeletet, ami okozott némi jogi kavarodást. Végül a bíróságnak a versenytörvény indoklásából kiolvasható jogalkotói szándék alapján kellett megállapítania, hogy a versenyhivatalnak nem kellett vizsgálnia a KESMA-összeolvadást.

Bővebben:https://hvg.hu/gazdasag/20200326_A_GVH_nem_vizsgalhatja_hogy_az_allam_17_milliardert_megvette_Meszaros_eromuvet?fbclid=IwAR0VZKAIapSj9c9__ce8rteyGbS5Iv84ngGYzY7woubL7K23-ix3YRoua6Y

Forrás hvg.hu