Magyarországon szégyenletesen rossz a nők helyzete – és Orbán még ezt is tudja fokozni!

0

Megint a szégyenpadra kerültünk a nők helyzete miatt: a nemek közötti egyenlőségi 2019-es mutatójában Magyarország csak egy hajszállal előzi meg a tökutolsó Görögországot. A magyar közélet állapotát figyelve ez nem meglepő: a kormányoldal parlamenti és miniszteri padsorait elnézve a Fidesz mindent megtesz azért, hogy a nőket távol tartsa a vezetői pozícióktól.

Erre a legjobb példa Orbán Viktor mai nyilatkozata: hiába kérte kifejezetten tőle Ursula von der Leyen, hogy Magyarország női biztosjelöltet is megnevezzen a brüsszeli testületbe, ő erre természetesen nem volt hajlandó. Jó kérdés persze, hogy ennek fő oka a dacos gőg, vagy a színtiszta nőgyűlölet volt-e, mindenesetre Magyarország miniszterelnöke ma is megüzente mindannyiunknak azt, hogy nőként a Fidesz világában maximum csak a konyhában lehet érvényesülni.

Mélyen hiszek abban, hogy ennek a hozzáállásnak a történelemkönyvek lapjain kívül semmi keresnivalója nincs egy modern, európai országban. A következő években mindent meg fogok tenni azért, hogy frakciónkkal, a Megújuló Európával közösen európai szinten tudjunk tenni az egyenlőtlenségek felszámolásáért.

Azon dolgozom majd, hogy ahogyan a politikai klíma is, ha lassan is, de változik Magyarországon, úgy a valódi egyenlőségért vívott harcban is valódi javulás történjen hazánkban. Hiszem azt, hogy el tudjuk érni hogy egy jövőbeli hasonló jelentésnél már nem a szégyen, hanem a büszkeség töltsön el minket akkor, amikor a táblázatra rápillantunk.

Cseh Katalin