Magyarországra érkezett az EBESZ-ODIHR a választások miatt!

Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke és Téglási András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke fogadta az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) választási megfigyelőit kedden – közölte az NVI.

Mint írták, az EBESZ/ODIHR négytagú delegációját a Választási megfigyelési főosztály irányítója, Meaghan Fitzgerald vezette.

A küldöttség január 17-21. között tartózkodik Magyarországon, hogy az idei országgyűlési választásokat megelőző helyzet és a választások előkészítése kapcsán tájékozódjon. A szakértők több más szervezettel, törvényhozási és kormányzati szereplővel is egyeztetnek – közölte az NVI.

Mint írták, a megbeszélés alapján az NVI és az NVB elnöke is bízik abban, hogy a jövőben is magas szintű marad a felek közötti szakmai együttműködés, és az EBESZ/ODIHR a soron következő választásokra is küld megfigyelőket.

A közleményben idézték Nagy Attilát, aki az NVI együttműködéséről biztosította az EBESZ-t, egyúttal arról is beszélt, fontosnak tartják, hogy a megfigyelők objektíven járjanak el. A tájékoztatás szerint Téglási András is reményét fejezte ki, hogy konstruktív lesz az együttműködés.

Az NVI közleménye felidézte: az EBESZ legutóbb 2019-ben járt az NVI-nél, amikor áttekintették az EBESZ/ODIHR által a 2018-as országgyűlési választásokat követően megfogalmazott ajánlásokat, és a kapcsolódó törvényi változásokat. Akkor – és a korábbi jelentésekben is – arról számolt be az EBESZ, hogy a választások megszervezése és lebonyolítása – ami az NVI-t közvetlenül érinti – zökkenőmentes volt – írta az NVI.