Magyarországtól néhány kilométerre Romániában is jelen van az indiai tripla mutáns vírus

 

Romániában is megjelent a koronavírus egyik indiai mutánsa. Ez viszont nem azonos az Indiában jelenleg súlyos járványhelyzetet okozó vírusvariánssal − közölte a bukaresti egészségügyi minisztérium. A B.1.617.2-es jelzésű vírusmutánst egy Romániába április 13-án érkezett, a Brassó megyei Botfaluban (Bod) dolgozó indiai munkáscsoport egyik 26 éves tagjánál mutatta ki egy sepsiszentgyörgyi laboratórium − adta hírül az MTI.

A fiatal eredetileg negatív teszttel érkezett Romániába, most azért tesztelték újra, mert családi okok miatt vissza akart térni Indiába. A vírusmutáns azonosítására alkalmas, úgynevezett szekvenciális tesztelést a páciens származási helye miatt kezdeményezte a Brassó megyei közegészségügyi hatóság.

A nyolctagú csoport többi tagját is megvizsgálták. Négy indiai munkásról is bebizonyosodott, hogy koronavírussal fertőzött, de azt még vizsgálják a hatóságok, hogy szintén az indiai mutánst kapták-e el.

A hatóság elrendelte a lakhelyi elszigetelést és megkezdte a járványügyi vizsgálatot, kiderítendő, hogy a fertőzöttek kikkel kerültek érintkezésbe.