Manfred Weber és Markus Söder: “valóban hisznek az Európai Unió jövőjében de ez a Fideszre nem jellemző, tehát gyanítom, hogy búcsút intünk majd egymásnak”

0

Az európai parlamenti választásokon a legtöbb képviselői helyet szerzett Európai Néppárt (EPP) nem működik együtt egyetlen szélsőséges párttal sem. A többi frakcióval már hétfőn indulnak a megbeszélések. Ezt jelentette be Manfred Weber, az EPP csúcsjelöltje Markus Söder bajor miniszterelnökkel társaságában

– Készen állunk a tárgyalásra.

Ma este leülök a különböző frakciókkal.

Találkozunk a szociáldemokratákkal, a liberálisokkal, a zöldekkel és a mi csoportunkkal, az Európai Néppárttal megbeszéléseket tartunk. Az Európai Néppárt kiáll a stabilitásért. Ez azt jelenti, hogy az együttműködést azzal a szélsőjobb- és baloldallal, amely megtagadja Európát és nem támogatja az Európai Parlament projektjét,… ezekkel a pártokkal kategorikusan elutasítunk mindenfajta partnerséget – fogalmazott Manfred Weber.

A politikus hangsúlyozta, hogy az Európai Parlament csak az EP-választási csúcsjelöltek közül választ elnököt a Bizottság élére. És reméli, hogy az elnököt jelölő Európai Tanács is egyetért ezzel az alapelvvel.

Noha a mérsékelt politikai közép olvadóban van az Európai Parlamentben, a mostani választásokon legtöbb szavazatot szerzett, új összetételű EP-ben a legtöbb képviselői hellyel rendelkező Európai Néppárt (EPP) nem működik együtt egyetlen szélsőséges párttal sem – jelentette ki hétfőn Brüsszelben Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje.

Weber az Európai Parlamentben (EP) rendezett eredményvárón elmondott beszédében kijelentette: az EPP továbbra sem nyitott sem a balról, sem a jobbról érkező szélsőségek előtt. Egyetlen olyan párttal sem hajlandó együttműködni, amely nem hisz Európában, az európai jövőben – tette hozzá.

Kijelentette, az európai parlamenti választások legnagyobb eredménye az európai demokrácia győzelme. A magas részvételi arány az Európai Unió (EU) intézményei közül leginkább a parlamentet erősíti – mondta.

Azt hangsúlyozta, hogy a választások eredménye nem örömünnep az EPP számára, mivel a pártcsalád számos képviselői helyet veszített. A megszerzett mandátumok azonban egyebek mellett azt a feladatot róják rá, hogy a szavazók által kívánt stabilitást teremtse meg az Európai Unió számára. Ehhez elsődlegesen az elkövetkező öt év szigorú, stratégiai programját kell összeállítani azokkal a pártokkal együtt, amelyek hajlandóak áldozatot hozni Európa jövőjéért – mondta.

“Itt az ideje, hogy véget vessünk a krízisek Európájának és egy derűlátóbb Európa építésébe kezdjünk, amely azt mutatja meg az európaiaknak, hogy milyen sokat el lehet érni előremutató együttműködések által”

– fogalmazott.

Egy arra irányuló újságírói kérdésre, hogy az Európai Néppárt a jövőben együtt kíván-e működni a Fidesszel, Werber kijelentette: az EPP-nek a következő Európai Parlament legnagyobb képviselőcsoportjának mintegy 26 mandátumos többsége van, ami véleménye szerint

“megválaszolja a Fidesszel kapcsolatos kérdést”. Az EPP számára kulcsfontosságú, hogy olyan pártokkal dolgozzon együtt, amelyek “valóban hisznek az Európai Unió jövőjében de ez a fideszre nem jellemző, tehát gyanítom, hogy búcsút intünk majd egymásnak”

– tette hozzá Manfred Weber.