Már a Fidesz szavazókat is aggasztja a katasztrófális egészségügyi rendszer

Az akadozó egészségügyi ellátás és a kijárási tilalom aggasztja a leginkább az embereket a koronavírus kapcsán, mégis csak a válaszadók negyede kérné az oltóanyagot, 40 százalékuk biztosan nem adatná be magának – derült ki egy friss kutatásából. A felmérésben résztvevők 80 százaléka tart a vírus második hullámától, mivel maximum két hónapra elég pénzügyi tartalékuk maradt.

 

Mennyire tartanak a magyarok a koronavírus második hullámától – ezt a kérdést vizsgálta a Pepita.hu online webáruház kutatása. Mint kiderült, a válaszadók kétharmada a legjobban az akadozó egészségügyi ellátástól és a rendelőintézetek bezárásától fél. A kijárási tilalom és a munkahelyek időleges bezárása a megkérdezettek csaknem felét aggasztja. Az oltóanyag beadatását viszont csak a megkérdezettek negyede kérné, a válaszadók 40 százaléka biztosra mondta, hogy nem adatná be magának a vakcinát, akkor sem, ha már elérhető lenne.

Minden harmadik válaszadó úgy érzi, hogy a kormány által kidolgozott gazdaságmentő csomag segített számára anyagilag áthidalni az első hullám gazdasági veszteségeit, ugyanakkor a kutatásban résztvevők harmada ennek ellenére is maximum egy-két hónapot tudna átvészelni újabb jelentős bevételkiesés esetén, de több mint 30 százalék egy hónapot sem tudna már kigazdálkodni. Csupán tízből egy ember véli úgy, hogy fél évnél hosszabb időszakra elegendő tartalékkal rendelkezik. A megkérdezettek fele a munkáltatója intézkedéseivel is elégedett volt az első hullám ideje alatt, mindössze tízből egy válaszadó mondta azt, hogy a tavaszi időszak munkahelyi tapasztalatai alapján, elgondolkodik a munkahelyváltáson is.

A családosok 40 százaléka az oktatási intézmények bezárásától tart a legjobban. Míg az első hullám idején 19 százalékuk vonta csak be a nagyszülőket, idősebb rokonokat a gyerekek ellátásba, addig most már a szülők 23 százaléka nyilatkozta, hogy nem tudná máshogy megoldani a gyerekfelügyeletet.

A felmérés

A portálunkhoz is eljuttatott közleményben szereplő adatok az online webáruház saját értékesítési adatain, valamint egy kétkörös – nem reprezentatív – kutatáson alapulnak, amelyben összesen 2610-en vettek részt.