Már egy hetük sincs – döbbenetes amit művelnek velük!

 

 

Vannak, akik a magyar egészségügy elhagyását fontolgatják.

A szükségesnél 15 százalékkal volt kevesebb szakápoló a vidéki kórházakban a pandémia előtt, Budapesten pedig a hiány 20-30 százalékos a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara felmérése szerint. Ez a szám tovább nőhet, ugyanis sokan dönthetnek úgy, hogy nem írják alá az új munkaszerződésüket; a március 1-jétől hatályos szerződést még sokan nem is látták, így nem tudják mit is kellene aláírniuk – derül ki az RTL Klub híradójából, amit a 24.hu szemlézett.

Március 1-jétől, tehát lényegében egy hét múlva megszűnik a közalkalmazotti jogviszony, amit az egészségügyi szolgálati jogviszony vált fel. Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elöke szerint a szakdolgozók fele fontolgatja, hogy előbb-utóbb elhagyja az állami egészségügyet. A megkérdezetek negyede nem szeretne bekerülni az új jogszabály hatálya alá, 20 százalékuk pedig itthagyná a magyar egészségügyet. Az RTL Klub által megszerzett dokumentum szerint az Országos Kórházi Főigazgatóság tegnapelőtt is olyan levelet küldött az intézményeknek, hogy mit kell tartalmaznia az új munkaszerződésnek.

 

 

A szabályok értelmében a jövőben engedéllyel lehet másodállást vállalni, cserébe az orvosok jelentős béremelésben részesülnek. A dolgozókat egy évben 44 napra át lehet helyezni más intézménybe, a hálapénz pedig bűncselekmény év elejétől. A szakszervezeti elnök szerint van olyan kórház, ahol valósággal megfenyegették a dolgozókat, hogy írják alá a szerződést.