Már év elején itt a saller! Évek óta nem nőttek úgy az árak, mint most

ISMÉT "JOBBAN TELJESÍTENEK "!

0

4,7 százalékkal voltak magasabbak az árak átlagosan idén januárban, mint egy évvel korábban.

Ez nemcsak hogy az elemzői várakozásoknál is magasabb inflációs adat, de évekre visszamenőleg sem láttunk hasonlóan magas számot.

A Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatása szerint az élelmiszerek ára 6,9 százalékkal nőtt, ezen belül

a sertéshúsé 27,6,a párizsi, kolbászé 17,4,az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 10,8,a cukoré 8,4,a házon kívüli étkezésé 7,2 százalékkal lett magasabb.

A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 7,4, ezen belül a dohányáruké 11,3 százalékkal emelkedett.

A szolgáltatásokért 3,6 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a lakbér 10,3 százalékkal nőtt.

A járműüzemanyagok 13,5 százalékkal drágultak.

Az infláció már túl van azon a toleranciasávon (3 százalék plusz mínusz 1 százalék), amelyet a Magyar Nemzeti Bank meghatározott magának. A forint pedig amúgy is gyenge, szerdán soha nem látott szintre gyengült a hazai valuta, az euróval szembeni árfolyam 340,4 forintig esett, és csütörtök reggel is 340 fölött volt az árfolyam.

„A mai inflációs adat azt mutatja, hogy a belső árnyomás is kifejezetten magas Magyarországon. Összességében az látszik, hogy a gyors béremelkedés, az erős belső kereslet és a forint árfolyamának mélyrepülése nagymértékben begyűrűzött az árakba, miközben az MNB ultra laza monetáris politikával igyekszik támogatni a gazdaság növekedését” – értékeli az adatokat a Portfolio.hu.