Már itt van, és fertőz az új mutáns, XE a neve

Egy új koronavírus-variánst azonosítottak az Egyesült Királyságban, de a szakértők szerint egyelőre nincs ok a riadalomra annak ellenére sem, hogy a múlt héten csúcsot döntött a Covid-járványhoz köthető áldozatok száma Angliában.
Kapcsolódó
Szellemvárossá vált Sanghaj, annyira terjed a járvány

Szellemvárossá vált Sanghaj, annyira terjed a járvány

Kína legnépesebb városát gyakorlatilag teljesen lezárták.

Az XE névre keresztelt változat az Ázsiában rohamosan terjedő omikron BA.1 és BA.2 alváltozatának a kombinációja. Az ilyen típusú mutánsokat rekombinánsnak nevezik.

Közegészségügyi szakértők szerint a rekombináns változatok nagyon gyakoriak, és ugyanolyan gyakorisággal el is tűnnek.

„Aggodalomra semmi ok” – idézte az ABC News a bostoni gyermekkórház vezető epidemiológusát. „A rekombináns változatok újra és újra felbukkannak. Ez azért kapta az XE rövidítést, mert előtte már azonosították XA, XB, XC, XD változatokat, de egyik sem bizonyult igazán veszélyesnek” – magyarázta Dr. John Brownstein.

Az Egyesült Királyságban március 22-ig 637 XE-esetet regisztráltak. A legkorábbit január 19-én észlelték.

Az első jelek arra utalnak, hogy az XE valamivel fertőzőbb lehet, mint a BA.2, de az Egészségügyi Világszervezet ezt még nem látja bizonyítottnak.

Az Egyesült Királyságban nem találtak arra utaló jeleket, hogy a variáns ellen nem véd az oltás, és azt sem tapasztalták, hogy súlyosabb szövődményeket okozhat vagy végzetesebb kimenetelű lehet.

Eddig egyetlen más országból, így az Egyesült Államokból sem jelentettek a rekombináns variánsból származó eseteket.

Brownstein szerint még mindig sok a megválaszolatlan kérdés van az XE mutánssal kapcsolatban, de az amerikaiak átoltottság és a természetes immunitás révén magas szintű védettséget élveznek.

Lehetséges, hogy fertőzőképesebb, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy súlyosabb is

– mondta az epidemiológus, aki szerint az Egyesült Királyság „fenomenális” munkát végzett a nagyszámú eset szekvenálásában, az elemzésekben, ezáltal az új változat gyors azonosításában.

Ezzel egyidejűleg az Egészségügyi Világszervezet saját jelentésében leszögezte: figyelemmel kíséri az XE-t, de egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az alfa-, delta- és omikron-változathoz képest veszélyesebb lenne.

„A WHO továbbra is értékeli a rekombináns változatokkal kapcsolatos közegészségügyi kockázatot”, és „frissítéseket fog közölni, amint további bizonyítékok állnak majd rendelkezésre” – áll a szervezet március végén közzétett jelentésében.

Brownstein szerint nem kizárt az újabb változatok megjelenése.

„Az oltás és az emlékeztető oltás, a higiéniai és a közegészségügyi ajánlások betartása azonban csökkenti a terjedést a közösségben” – mondta a szakértő, aki szerint a vírusnak csak akkor nyílik esélye a mutációra, amikor ellenőrizhetetlenül terjedhet.

Rekordokat dönt az elhalálozás Angliában

Kapcsolódó
Kilenc új koronavírusos tünet került fel a hivatalos listára

Kilenc új koronavírusos tünet került fel a hivatalos listára

Két év lobbizás után bővítették a listát.

Ezzel egyidejűleg azonban az elmúlt hetekben csúcsot döntött Angliában a Covidhoz köthető halálesetek száma, és folyamatosan nő a fertőzöttek száma is. Az új eseteket azonban nem az XE mutáns, hanem alapváltozata, az omikron BA.1 váltotta ki.

Március utolsó előtti hetén 780 haláleset okaként a Covidot tüntették fel – idézte a Guardian a Nemzeti Statisztikai Hivatal, az ONS legfrissebb adatait, amelyek szerint a járvánnyal összefüggő halálesetek száma február közepe óta a legmagasabb szintre emelkedett Angliában.

Ezzel egyidejűleg a koronavírus-fertőzések – mindenekelőtt az omikron BA.2 variánsa miatt – március eleje óta az egész szigetországban emelkednek.

A vírus terjedése jelenleg rekordmagas. Az ONS adatai szerint a március 26-ig tartó héten nagyjából 4,9 millió fertőzöttet tartottak nyilván. Az esetszám növekedése kétségtelenül befolyásolja a halálesetek számát is, ami általában több héttel elmarad a fertőzésekhez képest.

A halálesetek száma a legmagasabb február 18. óta, amikor a koronavírus 863 áldozatát regisztrálták – bár ez szám még mindig alacsonyabb, mint az első omikron-hullám csúcspontján, amikor 1484-en haltak meg Angliában és Walesben január végén. És jóval alacsonyabb, mint egy évvel korábban, a második koronavírus-hullám tetőzésekor regisztrált csaknem nyolc és félezer haláleset.

Az Egyesült Királyságban eddig összesen valamivel több mint 190 ezer olyan haláleset történt, ahol a halotti bizonyítványban a koronavírus szerepel a halál kiváltó okaként.

Mégis a halálesetek és kórházi kezelések viszonylag alacsony száma az oltási program sikerét tükrözi, kivált az emlékeztető oltások tavaly év végi bevezetését követően. A brit orvosok a negyedik, „tavaszi emlékeztető” oltást a 75 évnél idősebbeknek, az idősotthonban élőknek és a legyengült immunrendszerű személyeknek javasolják.

(Borítókép: A londoni Southbank rakparton sétálnak az emberek  2021. július 27-én. Fotó: Tolga Akmen / AFP)

https://index.hu/kulfold/2022/04/10/az-xe-aggodalomra-nem-ad-okot/