Március 15. – folyamatosan frissülő cikk!

0

 

16:35 – Gyurcsány: Tárgyalni kell a Jobbikkal

Bár Kunhalmi Ágnes azt mondta, minden Jobbikra leadott szavazat a kukába megy, Gyurcsány ezt kicsit másképp gondolja. Nem választási együttműködésről akar tárgyalni a Jobbikkal, hanem arról, hogy az új parlamentben hogyan tudják közösen lebontani az Orbán-rendszert. Gyurcsány ezért vasárnap 17 órára várja az LMP, az MSZP és a Jobbik képviselőit. A hazám megér egy tárgyalást, mondta Gyurcsány.

16:23 – Gyurcsány a börtönben ülő Czeglédi Csabát idézi

Soha nem fognak megtörni, soha nem árulom el, amiben hittem, tolmácsolta a sokmilliárdos adócsalás gyanújával előzetesben ülő Czeglédi Csaba üzenetét Gyurcsány Ferenc. Az új demokratikus kormány igazságot fog szolgáltatni a valódi bűnözőknek,  az első napon csatlakozunk az európai ügyészséghez – ígérte Gyurcsány.

16:20 – Gyurcsány is elégtételt akar

Győzni készülünk, mondja Gyurcsány Ferenc DK elnök, hogy tudjunk adni igazságot a kisemmizetteknek, szabadságot a szónak, a sajtónak, elégtételt a kifosztottaknak, szabadulást a politikai státuszfoglyoknak és felemelkedést a nemzetnek.

16:15 – Kutyából nem lesz szalonna, mondta Kunhalmi Ágnes. A Fidesz a Jobbik programját valósítja meg, a Jobbikban többen vannak a jobboldali Orbán-hivők, mint akik ellene vannak. Minden Jobbikra leadott szavazat kukába dobott szavazat, mondta szenvedélyes beszédében az MSZP budapesti elnöke.

16:12 – Vona Gábor Jobbik elnök: Nem is a kommunizmusba, hanem a feudalizmusba süllyedünk vissza

16:10 – Kunhalmi: Viszket a tenyeretek?

Ezzel köszönt be Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke az ellenzék Fővám téri tüntetésén. A betyárját, de sokan vagytok – folytatta, azok az emberek vannak itt, akik az elmúlt években kimentek tüntetni az utcára a kormány miatt. Kunhalmi szerint ma Budapesten van a legnagyobb esélye annak, hogy a Fideszt elsöpörjék. A demokrácia nem magától értetődő dolog, folyamatosan meg kell küzdeni érte.

16:03 – Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt ügyvivője is  felszólalt az MSZP-Párbeszéd és DK közös rendezvényén: mint mondta azért van ott a demonstráción, mert szereti a szabadságot és szeretne egy olyan országot, ahol senkinek nem kell lehajtania fejét, ahol mindenki kihúzhatja magát; ahol mindenki tehetsége és szorgalma szerint helyezkedhet el a társadalomban, de nem jelent előnyt, ha valaki a miniszterelnök barátja vagy a veje. Szerinte az elmúlt hetekben valami megfordult, egyre többen aktivizálják magukat, már nem tűnik kilátástalannak a küzdelem.

15:55 – Szabó Szabolcs, az Együtt képviselője – akinek javára nem léptek vissza a szocialisták – arról beszélt: azok vannak többen, akik azt akarják, hogy a zsarnok Fidesz tűnjön el a hatalomból, és ez a többség le fogja váltani Orbán Viktort, „a felcsúti maffiavezért”.

15:25 – Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje mond beszédet hamarosan a budapesti Szabadság híd előtt felállított színpadon a baloldali ellenzéki pártok – MSZP, Párbeszéd, DK – közös megmozdulásán. Részletek itt!

A megemlékezés a Himnusszal kezdődött, majd Pa-Dö-Dő koncertet és viccesnek (Nemzeti dal átirat) vagy aktuálisnak (Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról) hallgathatott a tudósítónk szerint körülbelül ezer ember. A rendezvényének kezdete előtt főként DK-zászlókat és jelvényeket osztogattak aktivisták, később már megjelentek az MSZP-s zászlók is.

15:19 – Egyre többen vannak az ellenzéki rendezvényen is ahol Karácsony Gergely MSZP-PM és Gyurcsány Ferenc DK elnök is jelen van.

15:18 – Az elszámoltatásra üdvrivalgás jött

Egyértelműen az elszámoltatás felkiáltásra rezonál leginkább a jobbikos közönség. Z. Kárpát Dániel Jobbik alelnök nagy üdvrivalgást kapott, amikor a devizakárosultak ügyéről beszélt.

15:16 – A miniszterelnök semmi újról nem beszél, csak sorosozik és migránsozik!

15:10 – Zúg a “Hajrá Fidesz”!

15:05 – „Ha a fejeteket az ég felé emelitek, ígérem itt sem marad szem szárazon” – ígérte az egyik szónok az Erzsébet téren, a Kutyapárt rendezvényén. „Ám az égiek kifogták a szelet a vitorlájából, mert elállt az eső”. A jelenlévők ezek után hadat üzentek az ENSZ-nek, majd Kovács Gergely pártelnök közölte, minden jelen lévőnek jár az 5000 forint, amit hétfőtől a Fidesz-irodákban lehet átvenni. A búcsúbeszédet Mátyás király mondta felvételről. Mint mondta, ő is itt van az Erzsébet téren, csak álruhában. Mátyás egyébként többek közt adóemelést szorgalmazott és „Éljen az igazság!” felkiáltással búcsúzott az egybegyűltektől. Délután 5 órától diáktüntetés kezdődik, a szervezők mindenkinek javasolták, hogy inkább menjenek át oda. Ezzel véget ért a Kétfarkú Kutya Párt rendezvénye.

15:04 – „Nekünk nem a vérszegény ellenzéki pártocskákkal kell megküzdenünk, hanem egy nemzetközi hálózattal, bérelt aktivistákkal, Soros György ügynökeivel” – mondta beszédében Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint tudható, hogy minden választókörzetben ezek az ügynökök állnak szemben a kormánypárt jelöltjeivel, céljuk pedig szervezett betelepítés elindítása. Ezzel a teljes ellenzéket egy nemzetközi összeesküvés cinkosainak titulálta. Szerinte az elmúlt nyolc év eredményei magukért beszélnek, de nem elég csak erre emlékeztetni: Magyarország népvándorlás előtt áll, és most azért is kell harcolni, hogy legyen értelme az eddig elért eredménye.

Orbán Viktor ünnepi beszéde./Fotó. mno.hu

15:02 – Az oldalsó kivetítőkön lengyelül folyamatosan feliratozzák Orbán Viktor beszédét.

14:50 – Orbán Viktor miniszterelnök külön köszöntötte az ünnepségre érkező lengyeleket – mint mondta, a két ország két, gyökereivel összefonódó tölgyfa, és külön-külön nem is erősek. Tiszteletet Lengyelországnak, tiszteletet Magyarországnak – összegzett Orbán, szavait visszafogott taps fogadta. A miniszterelnök gyorsan rátért a közelgő választásokra: mint mondta, alig három hét múlva eldől Magyarország sorsa, és nagyon örül, hogy elszánt arcokat lát a helyszínen – erre az elszántságra lesz szükség április 8-án is. Ugyanazt a határozottságot kell mutatnunk most, mint 170 évvel ezelőtt: rabok legyünk a szabadok, ugyanaz a kérdés is – fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint a legnagyobb csata még előttünk van. A miniszterelnök szerint egyszerűen.

14:48  – Orbán Viktor: El akarják venni az országunkat!

14:45 – Elkezdődött Orbán Viktor miniszterelnök beszéde.

14:44 – A Kossuth téren tartják a hivatalos állami ünnepséget, ami ugye elvileg mindenkié. Az Azonnali.hu viszont azt írja, hogy az Orbán Viktor ünnepi beszédére igyekvőknek rengeteg helyen osztogattak fideszes táblákat, amelyek egyik felén a „Szavazz!” felirat, másikon pedig a Fidesz neve szerepel. Ezeket a táblákat olyan hoszteszlányok osztogatták, akiknek „Munkatárs” feliratú nyakbaakasztója volt, az állami ünnepség dizájnjával.

Kossuth tér 2018. Március 15./Kép. Index

 

 

14:41 – Fidesz: Soha ennyien nem vettek részt a Békemeneten

Még soha ennyien nem vettek részt Békemeneten az eddigi adatok alapján – közölte Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója, pedig még véget sem ért a Békemenet. Becsült létszámot nem mondott.

14:35 – Ebben a pillanatban a Pa-dö-dő szórakoztatja az résztvevőket a színpadon a Fővám téren, a baloldali megemlékezésen. A híd elején van a színpad, fél 3-kor a villamosmegállóig állnak az emberek. Mindeközben MSZP-s zászlókat osztogatnak a tömegnek.

14:18 – „Orbán maradhat a kormányfő” – írja az mno.hu

 

A Kossuth téri tömeg./Kép. Nagy Béla

 

14:17 – Elkezdődött az ünnepi műsor a Kossuth téren.

14:16 – A békemenet ellen tüntetők az Alkotmány utca és Bajcsy-Zsilinszky út sarkán.

14:15 – Elkezdődött az ünnepi műsor a Kossuth téren, Vidnyánszky Attila rendezte. „Éljen Orbán Viktor” bekiabálásokat hallani a tömegből.

14:04 – A Kétfarkú-menet eleje most ér az Erzsébet térre, a vége pedig az Astroiánál van.

13:59 – A menet megállt, és kortesbeszédek hangzanak el a Kétfarkú-demonstráción.

13:51 – Az Alkotmány utca sarkánál jár a fideszes békemenet eleje.

13:47 – A Kétfarkúak már az Uránia  Filmszínház mellett vannak: tetszik, hogy miközben teljes útzár mellett hömpölyög a tömeg néhányan konokul állnak a megállókban, buszra várva. Egyébként ’48-ban is esett az eső, ami itt már elállni készül.

13:44 – A jelenlévő tudósítók tudósítónkat és a biztonsági őröket is kérdezték a történtekről, az egyik CÖF-ös biztonsági pedig mosolyogva ezt a magyarázatot adta:

túl sokat kérdezett, egyre csak kérdezett, és ezzel feltartotta a tömeget.

A szekuritis azt is felrótta a Magyar Nemzet munkatársának, hogy az incidens után is mosolyog.

 

13:41 – Erőteljesen megütötték a bordáját a Magyar Nemzet tudósítójának, Unyatyinszki Györgynek a „békemeneten”. Az éppen kérdéseket feltevő kollégánkat meg is rángatták, fájó pontján szorongatták. Az elkövetők a rendezvényt biztosító őrök voltak, a meneten vonuló Orbán-hívek közben hangosan szidalmazták kollégánkat. Az esetről felvételek is készültek.

 

Megütötték a mno.hu munkatársát./Kép. mno.hu

 

 

 

13:33 – Rendkívüli hír! Rángatták és megütötték a Magyar Nemzet tudósítóját a „békemeneten”

13:30 – A fenyegetés ellenére eddig senki nem próbált rálőni Bayer Zsoltra.

 

13:22 – A vonulók már megtöltötték a Margit hidat, a békemenet eleje most ér a pesti hídfőhöz.

 

13:14 – Rendőrök vigyáznak a békemenet ellenes tüntetőkre a Margit-hídon.

 

 

Rendőri intézkedés a Margit hídon./Fotó. MTI

 

 

 

13:10 – Kissebb csetepaté volt a Margit hídnál. A Rendőrség közbeavatkozott.

13:03 – A békemenet eleje hamarosan eléri a Margit híd pesti oldalát, de például a Jászai Mari téren is vonulnak – ez vélhetően azt jelenti, hogy ők nem voltak a Bem téren, és csatlakozni szeretnének. Sokan viszont még a budai oldalon vannak.

12:56 – Elindúlt az MKKP békemenet is.

Fotó: Ránki Dániel / Magyar Nemzet

 

 

 

 

 

12:50 – Felcsút tao-pénzből vett buszaival szállították a szimpatizánsokat Felcsútról, Bicskéről, Alcsútdobozról, Etyekről és Lovasberényből a Békemenetre – vette észre a 444. A dologban nincs semmi szabályellenes persze, csak pikáns és botrányos!

Felcsúti buszok./Kép. 444.hu

 

 

12:48 – Úton a békemenet…

 

Fotó: Beliczay László / Magyar Nemzet

 

Úton a békemenet./Kép. mno.hu

 

12:28 – Követelik a Magyar Kétfarkú Kutya Párt rendezvényén vonulók. A menet még nem indult el amúgy, ha Rákay Philip volnánk azt mondanánk, milliók vannak az Oktogonnál. Nem vagyunk azok, így azt mondjuk, több ezren. Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke beszédében köszöntött mindenkit ezen, és a másik békemeneten is. Egyebek közt felolvasta az ő 12 pontjukat: például hogy kívánják a cenzúra szabadságát és a sajtó eltörlését, kívánják az űrbéli viszonok megszüntetését és több értelmiségi foglyot a börtönökbe. Gyerekektől idősebbekig mindenki látható a tömegben.

12:22 – Elindult a békemenet! A CÖF vezetői felszólították a tömeget az indulásra.

12:15 – Felkonferálták a békemenet „arcait”: Bencsik Andrást, Fricz Tamást, Stefka Istvánt, Széles Gábort es Bayer Zsoltot . Folyamatos lengyel tolmácsolás mellett Fritz Tamás is eszédet mondott. Azt hazudta, a Kósa-üggyel kapcsoaltos hírek álhírek, mert nincs aláírás és pecsét a nyilvánosságra hozott közjegyzői dokumentumokon. Fritz Tamás arra kérte az embereket, hogy ne üljenek fel ennek az „álhírnek”. Mindez nem igaz: lapunk az iratokat hitelesítő pecsétet és aláírást is nyilvánosságra hozta. Az ügy előzményei ITT olvashatók.

12:08 – 500 forintért lehet venni kokárdát! A Bem térnél és a Batthyány térnél feltűnt utcai árusoknál zászlókat is be lehet szerezni, de még Nagy-Magyarország-kitűzőből is van.

11:57 – Fidesz táblákat és zászlókat osztanak a tömegben.

Táblaosztás./Kép. Index

 

11:51 – Nagyjából kétezren lehetnek az Oktogonon az MKKP saját Békemenetén, egy platós kocsiról szól a zene. A közönség nagyon vegyes, sok az idős és a fiatal is. A tüntetést vezető férfi most vicceket mesél. Az idő nagyon szar, esik az eső, de még jönnek emberek.

11:46 – A Batthyány-tér és a Bem tér között több ezer ember gyülekezik, viszont bőven van még hely, egyelőre nincsenek annyian, mint az előző Békemeneten. Főleg időseket és középkorúakat látni, fiatalok jóval kevesebben vannak. A részvevők zászlókkal és transzparensekkel érkeztek, nagyok sok közöttük a vidéki, vannak erdélyiek és lengyelek is.