Mark Rutte: Térdre kell kényszeríteni Magyarország kormányát!

Térdre kell kényszeríteni Magyarországot annak érdekében, hogy tiszteletben tartsák az Európai Unió értékeit – mondta Mark Rutte holland miniszterelnök az uniós tagállamok vezetőinek kétnapos tanácskozásán.

A zárt ajtók mögött zajló uniós találkozó előtt először Orbán Viktor szólalt fel, aki azt állította, hogy a múlt héten elfogadott pedofiltörvény – amely a melegekre vonatkozóan is tartalmaz néhány kitételt – nem a homoszexuálisokról szól, hanem a gyermekek neveléséről.

Brüsszelben a miniszterelnök azt mondta, hogy szabadságharcos volt a kommunizmus alatt, szóval védi „a homoszexuális fickók jogait”.

 

A miniszterelnök azt is egyértelművé tette, hogy mivel a törvényt elfogadta az Országgyűlés, aláírta a köztársasági elnök, és már ki is hirdették, ezért a kritikák ellenére sem fogják visszavonni.

Alexander De Croo a magyar miniszterelnök szavaira reagálva „primitívnek” nevezte a törvényt. „Tizenhét európai ország egyértelművé tette, hogy ez már túl sok” – mondta arra a levélre utalva, amelyet az Európai Bizottság írt Varga Judit igazságügyi miniszternek.

Hosszú távon az kell legyen a cél, hogy térdre kényszerítsük Magyarországot ebben a kérdésben. Fel kell ismerniük, hogy vagy tagjai az Európai Uniónak, és ezáltal értékközösséget vállalnak velünk, vagy ki kell lépniük az unióból

– így már Mark Rutte holland miniszterelnök fogalmazott a pedofiltörvénnyel kapcsolatban. A kormányfő azt is hozzátette: ha ez nem történik meg, akkor az Európai Unió „egy egyszerű kereskedelmi szövetséggé” degradálódhat.

Xavier Bettel luxemburgi kormányfő – aki maga is homoszexuális – azt idézte fel, hogy kamaszként mennyire nehéz volt elfogadnia a másságát, hozzátéve: akár öngyilkossághoz is vezethet, ha diszkriminálják a fiatalkorú melegeket.

Én sem úgy lettem meleg, hogy felkeltem reggel, és láttam a tévében egy reklámot

– hozta fel a példát arra, hogy szerinte miért értelmetlen az új magyar szabályozás. Xavier Bettel még azt is hozzáfűzte, hogy szerinte a törvény által helytelenül mossák össze a pedofíliát és a homoszexualitást, valamint stigmatizálják a melegeket.

Emmanuel Macron francia elnök eközben úgy fogalmazott: tiszteletben tartja Magyarország szuverenitását, „de ez a mostani törvény nincs összhangban az értékeinkkel és mindazzal, amit Európa jelent”.

Az Európai Parlament is ülésezett ma délután, ott Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke is heves kirohanást intézett a magyar törvény ellen, és azt mondta, hogy az gyűlöletet gerjeszt.

Zajlik a csúcs, az Európai Parlament elnöke figyelmeztette Orbánt

A kormányfők először António Guterres ENSZ-Főtitkárral, majd David Sassolival, az Európai Parlament elnökével találkoztak.  „Semmilyen diszkrimináció és semmilyen körülmények közt nem fogadható el a modern társadalmakban a melegekkel szemben” – hangsúlyozta Guterres.

Sassoli – aki nemrég Orbán Viktor uniós terveit is kritizálta – szintén azt hangsúlyozta, hogy semmilyen „hagyomány vagy kulturális sajátosság” nem indokolhatja a melegek hátrányos megkülönböztetését.

Felhívtam a figyelmét arra, hogy a törvény miatt szinte minden oldalról kritikákat kapott, amelyeket érdemes lenne figyelembe vennie

– mondta David Sassoli Orbán Viktorról a helyszínen tudósító újságíróknak.

A holland kormányfő kiírta magát magát a civilizált emberek köréből

Mindeközben Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon reagált Mark Rutte holland kormányfő fentebb említett kijelentésért.

Rutte úr a régi gyarmatosító arrogancia hangján szólalt meg, amikor térdelésre szólította fel a magyarokat!  Amíg élek minden erőmmel azért fogok harcolni, hogy magyar embernek sose kelljen térdelnie se Rutte nevű, se semmilyen más gyarmatosító előtt.

– írta, hozzátéve: a holland miniszterelnök „ezzel a mondatával kiírta magát a civilizált emberek köréből!”.

 

Utazás, járvány, migráció, Ciprus – ezekről esik még szó

A csúcson többek közt az Európába való beutazás feltételeiről is egyeztettek. Angela Merkel hangsúlyozta, hogy az utazási korlátozások nem mindig konzekvensek és kritikával illette Portugáliát amiatt, hogy beengedik a brit turistákat, miközben az Egyesült Királyságban épp terjed az indiai (delta) variáns. A német kancellár eközben a görögöket amiatt kritizálta, hogy beengedik a Szputnyik V-vel beoltott oroszokat, miközben a vakcinát még az Európai Gyógyszerügynökség nem hagyta jóvá.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban megállapították, hogy az utóbbi időben visszaszorult a kontinensen, ami az oltási kampány előrehaladásának is köszönhető. Továbbá azt ígérték, hogy igyekeznek levonni a szükséges következtetéseket, valamint hogy a COVAX-program keretében támogatni fogják a fejlődő országokat abban, hogy hozzájussanak a koronavírus elleni vakcinákhoz.

A migrációval kapcsolatban pozitív fejleményként említették, hogy az utóbbi időben csökkent a bevándorlás mértéke. Hozzátették viszont, hogy egyes migrációs útvonalakon „aggasztó fejlemények” figyelhetőek meg, amelyek lépéseket igényelhetnek a közeljövőben.Az Európai Tanács egyben arra is kérte az Európai Bizottságot, hogy tegyenek konkrét lépéseket annak érdekében, hogy csökkentsék az európai határokra nehezedő nyomást.

EGYBEN AZT IS LESZÖGEZTÉK: ELÍTÉLIK ÉS ELUTASÍTJÁK AZT, HOGY BIZONYOS ORSZÁGOK POLITIKAI CÉLOKRA HASZNÁLJÁK FEL A MIGRÁCIÓT.

 

Továbbá a görög miniszterelnök reagált Törökországnak arra a felvetésére is, miszerint Cipruson állandó jelleggel két államot lehetne létrehozni. Kiriákosz Micotákisz elfogadhatatlannak nevezte a felvetést.

Szankcionálták a belaruszokat

Mindeközben az Európai Bizottság sem maradt tétlen, és csütörtökön döntött arról, hogy szankciókat vezetnek be a belaruszokkal szemben. A döntés értelmében a fehérorosz gazdaság fontos szegmenseiben – olajszállítás, petrolkémiai termékek, dohányipar – betiltották az importot és az exportot.

Továbbá korlátozták azoknak telekommunikációs eszközöknek, szoftvereknek az exportját is, amelyeket a Lukasenka-rezsim megfigyelésre, lehallgatásra használhat.  Az EU ezzel Raman Prataszevics ügyére, valamint a belarusz ellenzékiekkel szembeni megtorlásokra reagált.

Svéd miniszterelnök: tartsák tiszteletben az értékeket, ha pénzt akarnak

Stefan Löfven  arról beszélt: a svédeknek elege van abból, hogy az EU-s pénzeket olyan országoknak adják, akik nem tartják tiszteletben az unió értékeit.

A svéd adófizetők nem érdekeltek abban, hogy olyan országok kapják meg a pénzüket, amelyek nem tartják tiszteletben az értékeinket

– mondta.

Vele szemben Orbán Viktor és Janez Jansa szlovén miniszterelnök szólaltak fel, akik azt állítják, hogy alaptalanok a törvénnyel szembeni kritikák.

Mark Rutte Orbán Viktornak: miért maradtok az EU-ban?

Mark Rutte most már nemcsak a sajtón keresztül, hanem személyesen is megfogalmazta kritikáját a magyar pedofiltörvénnyel kapcsolatban.

Viktor, ha ezt csináljátok, akkor miért maradtok az Európai Unióban?

– ez a kérdés hangzott el az ülésen az egyik,azon jelen lévő diplomata szerint.

Mark Rutte eközben arra is felhívta a magyar miniszterelnök figyelmét, hogy az EU 50. cikke alapján bármely tagállam dönthet arról, hogy kilép az EU-ból – ahogy azt a britek meg is tették néhány éve.