Márki-Zay Péter döbbenetes dolgokat tett nyílvánossá!

0

Közös sajtótájékoztatót tartott csütörtök délután Márki-Zay Péter független hódmezővásárhelyi polgármester és az LMP volt társelnöke, a korrupciós ügyek feltárásával ismertté vált Hadházy Ákos.

Márki-Zay már többször számolt be és szellőztetett meg az előző városvezetés költekezéseiről, most a térfigyelő kamerák rendszerének kiépítéséről beszélt, szerinte százmilliós nagyságrendű lehet az úgynevezett „alkotmányos költség”, ami nem más, mint a korrupciós túlszámlázás.

A Facebook-oldalon élőben közvetített sajtótájékoztatóból és a 24.hu tudósításából kiderült, volt olyan cég, amelyik 2013-ban 13 millióért szerelt fel összesen 16 kamerát, tavaly pedig 31 kamerát szereltek fel, 94 millióért, de a technikai költségek nem növekedtek ennyivel. Érdekességként elhangzott, hogy például a Fekete Sas Hotel mellett volt olyan oszlop, amelyiken hat darab kamera lógott.

Márki-Zay és Hadházy elmondták, az üzletbe beszálló vállalkozóknak 2-3 millió forint közötti eszközönkénti árat adtak meg a városvezetésben, míg a környék hasonló közbeszerzéseiből kiderül, egy átlagos térfigyelő kamera körülbelül 200 ezer forintba kerül. (Egy drágább típus is kijön 6-700 ezer forintból.) Az igazi túlárazás a járulékos dolgokban jelenhetett meg, kábelekben, tartóelemekben. Hódmezővásárhely összesen 650 millió forintot költött a kamerarendszer kiépítésére, három nagy tender volt, a közös itt az volt, hogy ugyanannak a személynek az érdekeltségi körébe tartoztak a nyertes cégek, minden egyes alkalommal egyetlen ajánlat volt és a pályázó mindig szinte teljesen pontosan a becsült értékre lőtte be a pályázatát.

 

olkt.hu/promenad.hu


..