Márki-Zay Péter: Félek, hogy megbuktatnak!

0

Elindult a Magyar Hang hetilap, a Magyar Nemzet szellemi örököse, a keddi tüntetésen volt a lap 0. száma. Arról már korábban beszámoltunk, hogy Márki-Zay Péterrel készítettek interjút, most ezt szemlézzük.

Már az interjú elején tisztázza a hódmezővásárhelyi győző, hogy egy hónappal a választások után nincs vezetője az ellenzéknek, így nem is ő az – saját meglátása szerint ő csak egy a megannyi felszólaló közül. „Polgármester vagyok, Gulyás Márton a mozgalmár. Nagyra becsülöm őt, de az ő mozgalmi habitusa nagyon távol áll tőlem.” Megjegyezzük, Gulyás a napokban arról beszélt, egy időre tudatosan háttérbe húzódik. Márki-Zay hozzáteszi, soha nem vállalkozott arra, hogy vezesse az ellenzéket, adott esetben programot adjon neki, ez nem az ő feladata.

Most azért lehet népszerű, mondja, mert február végén legyőzte a Fideszt, illetve korábban többekkel együtt arról beszélt még a választások előtt, össze kell fogni. Nem történt meg, utólag sokan belátták, ez lett volna a jó stratégia. Arra a kérdésre, azért kapott-e újra kétharmadot a Fidesz, mert nincs igazi ellenzéki vezér, azt mondta, ez igaz. A mostani több tízezres tüntető tömeg pedig az egységes ellenzék bázisát jelenti. „De ezt nem három tüntetés alatt fogjuk összehozni.” Szólt a most népszerű ötletről is, hogy az ellenzéki képviselők ne vegyék át mandátumukat. Ez neki tetszene, de nem kér erre senkit. Ugyanakkor ha ez megtörténné, szerinte jelezné, hogy:

amiben élünk, az nem demokrácia.

Rendszerváltó hangulatot tapasztal, dacára a harmadik Fidesz-kétharmadnak. „Rendszerváltó és nem kormányváltó hangulatot említettem.” Az alternatívaként létrejövő ernyőszervezetben szerinte helye van a DK-soknak és a jobbikosoknak is, de „Gyurcsány Ferencnek – ahogy Toroczkai Lászlónak is – olyan mozgósító ereje van a mérsékelt szavazók körében, hogy vele eleve kudarcra ítélt lenne egy mozgalom.”

Hódmezővásárhelyről – mégis csak ott polgármester – is szólt. Még mindig nem találkozott Lázár Jánossal, de a bukott miniszter már jelezte, fog vele beszélni, Márki-Zay örömmel várja. Az erős vásárhelyi Fidesz-frakciótól pedig nem fél, de attól igen, hogy megbuktatják.

„Azért fogok küzdeni, hogy ne így legyen.”

olkt.hu/magyarhang.org