MÁRKI-ZAY PÉTER: ÖRÜLÖK, HOGY CSAK ÉN HIBÁZTAM, MINDENKI MÁS TÖKÉLETES VOLT

Válasz a Direkt36 oknyomozó portál írására
A Direkt36 oknyomozó riportjából ezt tudtam meg – azon túl, hogy még engem is hogyan vágott át a hátam mögött a stáb egyes esetekben (ezen bevallom, megütköztem) – írja Márki-Zay Péter.
A politikus szerint a kétharmad ellenére vannak pozitívumai az ellenzéki összefogásnak, többek között tartottak előválasztást, ahol 106 közös jelölt személyéről döntöttek, először kampányolt közösen a hat párt, 400 milliós mikróadománygyűjtést hoztak tető alá, 27 ezer szavazatszámlálót delegáltak az ország 11 ezer pontjára, és három roma képviselőt küldtek a parlamentbe. „Most először félt valóban a Fidesz és Orbán a bukástól, még a választás napján is” – mondta. Voltak rossz mondatai a kampány során, de ezek nem indokolják a 20 százalékos különbséget. Első sorban a hatalmas fideszes túlerővel magyarázza a vereséget, vagyis “Csúzlival küzdöttünk egy tankhadosztály ellen.”
Márki-Zay és az őt támogató pártok közti adok-kapok folytatódik: a miniszterelnök-jelölt posztjában megnevez olyan körülményeket, melyek állítása szerint hatással voltak a kampány sikerére. Szerinte az előválasztás után egyik párt sem mozgósított igazán október 23-ra, 4 éve még a legkisebb ellenzéki párt is többször annyi saját pénzt költött a kampányára, mint most a hat párt összesen a közös kampányra, továbbá hónapokig ellene kampányoltak, ráadásul „a hetedik frakció megakadályozása fontosabb volt számukra, mint a közös győzelem”.
Márki-Zay több helyreigazítással is él.
A cikkben idézett parázs vita (melyen a pártelnökök közlik a miniszterelnök-jelölttel, hogy el kell felejtenie a hetedik frakciót, aki ezek után faképnél hagyja őket) valójában a roma képviselőknek biztosított befutó helyekről szólt. A hetedik frakciót a béke kedvéért engedte el, nem a pártok nyomására, napi kampánykérdésekben nem ő, hanem „már sok kampányt levezető magyar és amerikai kampányszakértők” döntöttek,
a közös lista miatti pártvitákba egyáltalán nem szólt bele (a három roma képviselőt leszámítva).
A Direkt36 cikke hosszasan részletezi Márki-Zay alváshiányát, amelyet a politikus talán a legszánalmasabb résznek tartja, hiszen a “biológiai szükségletek” felemlegetése, ami még ha igaz is, teljesen méltatlan a komoly újságíráshoz, és egyértelműen lejárató célzatú.
Végezetül kiemeli (nagybetűvel hangsúlyozva a gondolatait), büszke a kampányára és a kampányban dolgozókra, legyenek lelkes amatőrök, profi szervezők, lobbisták vagy fizetett alkalmazottak, ők mind saját véleményüket adták a kampányhoz. Voltak hibák és tévedések, hazugságok és árulások is, meg persze kiszivárogtatások, sőt olyanok is, akiket beépítettek hozzájuk. Véleménye szerint az eredmény nem ezen múlott.
Via Márki-Zay Péter facebook oldala