Mától emelkedett az országgyűlési képviselők fizetése

Gyakorlatilag kőbe véste a kormány, hogy ha valaki közmunkában dolgozik napi nyolc órát, akkor csak feleannyi fizetést kaphat, mint amennyit a munkapiacon egy teljes munkaidős dolgozónak minimálisan kötelező megadni.

A Magyar Közlönyben nemrég megjelent kormányrendelet ugyanis a mindenkori minimálbérhez köti a közmunkások fizetését. Így, ha a minimálbér nő, akkor a közmunkásbér is emelkedik – ez a korábbi években nem mindig volt így –, viszont a két fizetség közti különbség minden eddiginél nagyobb lesz – írja a Népszava.

A rendelet szerint a közfoglalkoztatási bér teljes munkaidő esetén a minimálbér 50 százaléka 2022. január 1-jétől.

Ha a közmunkás legalább középfokú iskolai végzettséget és szakképesítést igénylő munkakört tölt be, akkor pedig a garantált bérminimum fele jár neki.

Ez a meghatározás jövő januártól havi bruttó 100 ezer, illetve 130 ezer forintos közmunkásbért jelent, szemben az idei bruttó 85 ezer, illetve 110 815 forinttal, mivel a minimálbér januártól bruttó 200 ezer, a garantált bérminimum pedig 260 ezer forintra nő.

Az Országgyűlésről szóló törvény szerint március 1-jétől automatikusan a KSH által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi, átlagos, bruttó kereset háromszorosának megfelelő összegre nő a képviselők alapilletménye.

Ezt a Fidesz előterjesztésére, a kormánytöbbség voksaival szavazták meg maguknak a képviselők még 2018-ban. A 2021-es átlagbér várhatóan bruttó 440 ezer forint körül alakul, így a képviselők alapilletménye jövő márciustól majdnem 110 ezer forinttal, bruttó 1 millió 320 ezer forintra nőhet az idei 1 millió 211 ezer forintról.