Mától hőségriasztás lép életbe, péntekig akár 40-41 fok is lehet

A hőség veszélye miatt hétfőre az ország egész területére első- vagy másodfokú figyelmeztetést adott az Országos Meteorológiai Szolgálat. A tisztifőorvos hétfő hajnali nulla órától harmadfokú hőségriasztást rendelt el.

A meteorológiai szolgálat vasárnapi veszélyjelzésében azt közölte: hétfőn tovább erősödik a felmelegedés, a napi középhőmérséklet az ország döntő részén meghaladhatja 27 Celsius-fokot, elsősorban az Alpokalján és az Északi-középhegység völgyeiben 25 és 27 fok között alakulhat.

Hétfőn az UV-B sugárzás is az egész országban eléri a nagyon erős szintet.

A minimumok az előrejelzés szerint általában 15 és 21 fok között alakulnak, de a hidegre érzékeny részeken 11-14 fokot is mérhetnek.

(A napi legkisebb minimumhőmérséklet június végén 0,3 fok volt, ezt 2000-ben mérték a Nógrád megyei Zabaron.)

A legmagasabb nappali hőmérséklet a hét első felében 31 és 36 fok között valószínű, de csütörtök-pénteken az ország legmelegebb helyein 38-39 fokot is mérhetnek.

Június utolsó hetében eddig a legmelegebbet, 39,9 fokot 1935-ben mérték a Püspökladány közelében lévő Szerep községben

A hőség miatt Vas, Zala, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére elsőfokú, az ország többi területére másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

A meteorológiai szolgálat és az országos tisztifőorvos hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak.

Az országos tisztifőorvos három fokozatot rendelhet el, döntése értelmében most hétfő nulla órától csütörtök éjfélig harmadfokú hőségriasztás lesz érvényben.

Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a 27 Celsius-fokot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Katasztrófavédelem azt kérik, hogy délelőtt 11 és délután 3 óra között semmiképpen ne tartózkodjunk a tűző napon óvintézkedések nélkül:

 

védjük bőrünket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítmények használatával.

 

Akik vízparton vannak, ebben az időszakban ne napozzanak, emellett figyelmeztetik az autósokat, hogy óvatosan vezessenek, mert a nagy hőség dekoncentráltságot is okozhat.