Matolcsy: Csődöt mondott a magyar lakáspolitika!

0

„Miért is ne vallhatnánk be, hogy a magyar gazdaságpolitika egyik gyenge pontja a lakáspolitika, ahol minden jószándék végül fordítva sül el: siker helyett kudarcot szül?”

– kezdődik Matolcsy György jegybankelnök írása a novekedes.hu-n.

Matolcsy György szerint fenntarthatatlan a lakáspolitikai és ingatlanpiaci helyzet.

„Kizárólag a kereslet élénkítésére fókuszáló jószándékú családpolitikai intézkedések száguldó ingatlanpiaci inflációt eredményeztek, elégtelen új lakáskínálat mellett” – írja Matolcsy.
2014 óta országosan 104 százalékkal, Budapesten 184 százalékkal emelkedtek a lakásárak, idézi az adatokat Matolcsy. „A lakásállomány megújulási rátája 0.4 százalékra csökkent a kívánatos 1 százalék, valamint a Bécsben tapasztalható 1.5 százalék helyett.”

„A helyzet Budapesten a legrosszabb, de nagyvárosainkban sem sokkal jobb. Fővárosunk a 6. legdrágább az európai fővárosok között mind az ingatlanárak, mind a bérleti díjak terén”

– írja a Nemzeti Bank elnöke.

Szerinte a 2014-ben indult új lakáspolitikai ciklus már indulásakor több sebből vérzett:

– nem volt felelős állami gazdája,
– nem volt megvitatott és kiérlelt stratégiája,
– féloldalas eszközöket alkalmazott, mert kizárólag a keresletet erősítette, a kínálatot nem, ezért eleve inflációt gerjesztett.

Nem hangolták össze a területpolitikával, a közlekedési fejlesztésekkel, az építőipar és az építőanyag-ipar beruházásaival, valamint a szakképzéssel.

„A kudarc egyértelmű. Javaslom, nyeljünk egyet és kezeljük a lakáspolitikát az egyik legnagyobb tartalékként. Kell egy vízió, egy stratégia és egy fenntartható lakáspiacot eredményező kormányzati szervezet”

– vonja le a következtetést.

olkt.hu