Matolcsy fia nagyot bukott az Origón

0

Bár már egy hónap is eltelt a céges mérlegek leadása óta, még mindig találni érdekes számsorokat a figyelem fókuszában lévő üzletemberek vállalkozásainál. Meglehetősen érdekes számokat rejt például az Origót pár éve megvásárló, Matolcsy Ádám tulajdonában lévő Magyar Stratégiai Zrt. tavalyi évről szóló beszámolója. A cég annak eredményeként, hogy az Origo hírportált közvetlenül birtokló New Wave Media Group Kft.-t (NWMG) ingyenesen átadta a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak (KESMA), tetemes veszteséget könyvelhetett el. A számok arra utalnak ugyanis, ha nincs ez a tranzakció és a több százmilliós egyéb ráfordítás, nyereséggel zárhatott volna a cég. Üzleti szempontból teljesen értelmetlen tranzakcióról árulkodik a tavalyi beszámoló.

A kiegészítő melléklet alapján 345 millió forintos egyéb ráfordítást jelentett az, hogy a céget az ingyenes átadás miatt kivezette a könyvekből.

“Az egyéb ráfordítások között a Társaság tulajdonában lévő New Wave Média Group Kft. – Origo hírportál – 100 százalékos üzletrészének adományozás címén, ingyenes vagyoni juttatásként a Közép- Európai Sajtó és Média Alapítvány javára átadott üzletrész kivezetése szerepel.”

cég mérlege szerint ugyanakkor egy tulajdonszerzést is lebonyolított Matolcsy Ádám cége. A befektetett pénzügyi eszközök értéke ugyanis 741,3 millió forint lett, ami 503 milliós növekedést jelentett. A kiegészítő melléklet szerint ez az NWS Kft. (szerk.: New Wave Service Kft.) 100 százalékos üzletrészének megvásárlásának eredménye.

Mindezekből arra lehet következtetni, hogy a Magyar Stratégiai Zrt. 503 millióért megvette az NWS Kft.-t, emellett 354 millióért az NWMG Kft.-t is, de utóbbit egy hónappal később elajándékozta.

Az általunk megkérdezett szakértő szerint

“úgy tűnik, hogy ennek az NWMG-tételnek nem sok értelme volt a cég számára, mert az éven belüli megszerzése és elajándékozása csak egy jókora veszteséget okozott (kívülről nézve ennek üzleti szempontból semmi értelme a cég számára – feltéve, hogy üzleti szempont volt). Akár az is feltételezhető, hogy azért vették meg 354 millióért, hogy egy hónap múlva elajándékozzák. A “mi szükség volt erre?” kérdésre egy lehetséges válasz: ha arra volt szükség, hogy veszteséget kellett generálni (valaki másnak meg nyereséget), akkor az sikerült.”

Bővebben mfor.hu